„Köszönjük,
A lényeg

80 millió forintot vontak el Iványi Gábor egyházától

12/09/2022 17:15

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az intézkedés közel háromezer hátrányos helyzetű gyerek oktatását veszélyezteti.

 

80 millió forintot vont el az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségtől (MET) Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár – írta a Jelen. A lap szerint az intézkedés háromezer, hátrányos helyzetű gyerek oktatását veszélyezteti.

A választások után a jogi helyzet rendezetlensége miatt Iványi Gábor levelet írt Maruzsa Zoltánnak, illetve a szociális ügyekért, vagyis a gondoskodásért felelős Fülöp Attila államtitkárnak. Azt kérte tőlük, hogy "köztartozás alóli mentességet egyházi státuszunk végleges rendezéséig és a státusz jogellenes megvonásából származó kár Magyar Állam általi maradéktalan megtérítéséig, de legalább a következő tanév végéig, azaz 2023 augusztus 31. napjáig" a Belügyminisztérium biztosítsa.

Maruzsa erre azt válaszolta, hogy a köztartozás megfizetése alóli mentesítés célja az átmeneti nehézségek áthidalása.Az eseti mentesítés nem azt jelenti, hogy hosszú távon, évente meghosszabbítva kellene mentesíteni a köztartozások alól a köznevelési intézmények fenntartóit. Az államtitkár azt is írta, hogy a köznevelés rendszerének működéséhez szükséges fedezetet az állami költségvetés és a fenntartó biztosítja. Ha nem elég az állami támogatás, akkor tandíj beszedésével vagy más módon biztosítsa az intézmény zavartalan működését.

Fülöp Attila – Maruzsával ellentétben – jóváhagyta a MET kérelmét. Ennek ellenére újabb 80 millió forintot vontak el az egyháztól, ami veszélyezteti az intézmények működését. A dolgozók aktuális fizetésének utalása ellehetetlenült, és az iskolákban tanuló gyerekek oktatása is veszélybe került.

(Forás: Jelen, 444)