„Klubrádió
A lényeg

NAV-végrehajtást kaptak Iványiék

23/11/2022 18:19

| Szerző: Klubrádió

Végrehajtási jogot jegyzett be a Magyar Evangéliumi Testvérközösség ingatlanaira a NAV.

"Az államtól átvállalt feladataink működtetéséhez szükséges anyagi források 40-50 százalékát a kormány arra való hivatkozással, hogy a közösségünk nem egyház, megvonta" – írja közleményben a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET). Bár múlt héten visszakapta egyházi státuszát az Iványi Gábor vezette közösség, egyelőre kérdéses, hogy az ez alapján járó pénzeket mikor kapják meg.

Korábban a Klubrádió is megírta, az Alkotmánybíróság nem adta vissza A MET egyházi státusát, az egyház most Semjén Zsolttól reméli ügye rendezését.

Az államtól járó pénzek hiányára hivatkozva a MET nem tudja teljesíteni tartozásait a NAV felé, ezért viszont az adóhatóság végrehajtási jogot jegyeztet be mintegy húsz ingatlanukra (templomokra, parókiákra és olyan ingatlanokra, amelyek szociális lakásként működnek) – írja a hvg.hu.

Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár azzal indokolta az újabb, 130 millió forintos elvonást, hogy a MET nem fizette ki oktatási intézményei utáni tartozását, pedig kötelessége lenne, „ha ez másként nem megy, tandíjat is szedhetnének tanulóik családjaitól” – emlékeztetett közleményében a MET.