„Klubrádió
Megbeszéljük...

Iványi reméli, hogy Semjén a golyóstollát veszi elő a golyós puskája helyett

15/11/2022 18:18

| Szerző: Klubrádió

Az Alkotmánybíróság nem adta vissza A MET egyházi státusát, az egyház most Semjén Zsolttól reméli ügye rendezését.

2022. november 15. Megbeszéljük részlet - iványi 22.11.15. rész
19:50
00:00

Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) a Fővárosi Törvényszék és a Kúria ítéletének alaptörvény-ellenességének megállapítását, megsemmisítését kérte korábban. Azok ugyanis szerinte sértik a vallásszabadsághoz való jogát, a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogot.

Az Alkotmánybíróság Márki Zoltán vezette tanácsa az indítványt, november 10-i közlése szerint, visszautasította, az egyház jogi képviselője hiába érvelt az Alkotmánybíróság tíz éve hozott határozatával is, amely  gyakorlatilag azt mondta ki, hogy alaptörvény-ellenesen vették el a MET egyházi státuszát – írta a 24.hu.

Iványi Gábor
 
Iványi Gábor
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Amikor tavaly a MET szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményfenntartóként költségvetési támogatás iránti kérelmet nyújtott be, a Magyar Államkincstár elutasította az egyházi kiegészítő támogatásra vonatkozó igényét, mert nem szerepelt bevett vagy nyilvántartásba vett egyházként a hatályos törvény mellékletében. A MET jogásza szerint a nyilvántartásba vételi eljárás idejére az egyházi státuszt éppen az AB-határozat szabályozza, tehát jogosultak a kiegészítő támogatásra. Az elsőfokú bíróság a keresetet elutasította, majd a Kúria a felülvizsgálati kérelem befogadását megtagadta.

A szövevényes jogi ügyben az Alkotmánybíróság viszont egyebek mellett azt állapította meg, hogy a hátrányos megkülönböztetésre vonatkozó alkotmányjogi panasz, az indítvány tartalma szerint, valójában nem a bírói döntésekkel, hanem a jogalkotó által alkotott jogszabályokkal függ össze.

A döntés legérdekesebb része azonban, hogy az Alkotmánybíróság hivatalos tudomása szerint az indítványozó 2022. augusztus 16-án nyilvántartásba vett egyház lett – hívta fel a figyelmet portál.

Iványi Gábor a Megbeszéljük című műsorban Bolgár Györgynek kifejtette: helyzetük azért is visszás,  mert ötvenkétezer támogatójukkal övék a negyedik legtámogatottabb magyarországi egyház a katolikusok, a reformátusok, és evangélikusok után, és például a Hit Gyülekezete előtt. 

Elmondta: két hónapja írtak egy levelet Semjén Zsoltnak – mint egyházügyekkel foglalkozó kormánytagnak – ügyük kedvező megoldását várva tőle. Semjén azonban azóta sem válaszolt nekik. Remélik, hogy a golyóstollát veszi elő a golyóspuskája helyett – fogalmazott, hozzátéve: ha Semjén nemet mond, akkor azonnal mennek Strasbourgba.

A beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Iványi Gáborral
2022. november 15., kedd 16.25
riporter: Bolgár György