„Klubrádió
A lényeg

Az egyházi iskolák tanárai szerint is ez már fenntarthatatlan

5/12/2022 14:49

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az egyházi iskolák tanárainak nemcsak lehetősége van a polgári engedetlenségre, hanem kötelességük is ilyen helyzetben, mondta Gégény István, a Szemlélek magazin igazgatója azzal kapcsolatban, hogy egyházi intézmények pedagógusai is tiltakoznak a tanárok elbocsátása ellen. Szerinte most már kimondható, hogy a kormány visszatartja a dolgozók bérét. Az egyházi iskolák tanárai sincsenek jobb helyzetben, mint az államiak, csak az infrastruktúra jobb.

2022. december 05. Reggeli gyors - részlet 2022.12.05. Gégényi István
06:50
00:00

Egyházi iskolák, többek között a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus gimnázium 43 tanára tiltakozott, mert a rendőrminiszter kirúgott nyolc pedagógust, akik felemelték a szavukat az oktatás és az oktatásban dolgozók helyzete miatt. Gégény István, a keresztény Szemlélek magazin lapigazgatója a Reggeli gyorsban azt mondta, a társadalom és a döntéshozók ezzel "egy újabb erős jelzést kaptak, hogy elég volt, ami ebben az országban, különösen az oktatásban zajlik".

"Valamiért jobban odafigyelnek, ha egy egyházi iskola tantestületének a többsége tesz ilyen kijelentést".

Gégény kiemelt két mondatot, amiket a soproni tanárok üzenetükben megfogalmaztak:

  • minden humánumtól megfosztott szervezési kérdésként kezeli a kormányzat a közoktatás ügyét
  • nem szeretnék, ha a gyerekek gondolkodástól megfosztott alattvalógyárakban készülnének

Gégény szerint ez két olyan erős mondat, amit olyan tanárok mondják, akik ezt a rendszert működtetik. "Hangos felkiáltójelek" - tette hozzá. Egyébként Gégény információi szerint bizonyos egyházi iskolákban nyomásgyakorlás zajlik, hogy a tanárok ne vegyenek részt tiltakozásokban, de mostanra, az egyházi iskolákban a pedagógusok úgy állnak hozzá, hogy ez fenntarthatatlan.

Azzal kapcsolatban, hogy Pintér Sándor belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy nem tudja értelmezni a polgári engedetlenség fogalmát, Gégény elmondta, hogy a katolikus egyháznak van egy tanítása, ami a katekizmusban is megfogalmazást nyert, ami a tiltakozásnak nemcsak a lehetőségét, hanem egyenesen a kötelezettségét fogalmazza meg abban az esetben, "amikor a polgári hatóságok szembe mennek az erkölcsi rend követelményeivel, a személyek alapvető jogaival és az evangélium tanításával".

2242 Az állampolgárt lelkiismerete kötelezi arra, hogy ne engedelmeskedjék a polgári hatóságok előírásainak, amikor ezek ellenkeznek az erkölcsi rend követelményeivel, a személyek alapvető jogaival és az Evangélium tanításával. A polgári hatóságokkal szembeni engedetlenséget -- amikor a hatóságok követelései ellenkeznek a helyes lelkiismerettel -- az Isten szolgálata és a politikai közösség szolgálata közötti megkülönböztetés igazolja. "Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené" (Mt 22,21). "Inkább kell engedelmeskedni Istennek, mint az embereknek" (ApCsel 5,29).

Amikor a polgárokat egy olyan közhatalom nyomja el, amely túllépi hatáskörét, ne tagadják meg azokat a dolgokat, amiket a közjó tárgyilagosan nézve megkíván; de szabadon védhetik saját jogaikat és polgártársaik jogait az ilyen hatalom visszaéléseivel szemben, mindenesetre tiszteletben tartva azokat a határokat, amelyeket a természetes törvény és az evangéliumi törvény szab meg. [27] Katolikus.hu

Gégény szerint különösen az elkötelezett keresztény és katolikus pedagógusoknak kötelessége tiltakozni, ha úgy érzik, a lelkiismeretük erre indítja őket. Márpedig - mondta Gégény - a munkások bérének visszatartása zajlik Magyarországon. Emlékeztetett arra, hogy egy telekommunikációs cég megvásárlására is talált "jelentős összegeket" a kormány, és hogy a politikusi fizetések jelentős megemelésére is van pénz.

Tehát nem az a kérdés, hogy van e pénz, hanem hogy van-e politikai akarat. És ilyenkor a pedagógusok jól teszik, ha a lelkiismeretüket szavát követik, és ha úgy érzik, tiltakozni kell, akkor tiltakoznak.

Arról is beszélt, hogy sok egyházi iskola tanára juttatott el hozzá üzeneteket, és ezekből kiderül, hogy az egyházi intézmények pedagógusai is hasonló helyzetben vannak, mint az állami iskolák pedagógusai, csak több filctoll van, és szebbek az infrastrukturális körülmények, de a helyzet ugyanolyan, mondta olyan, aki egyházi iskolában tanít.