„Klubrádió
Megbeszéljük...

Evangélikus lelkész: Az egyház a kormányzathoz fordul az oktatás problémái miatt

2/12/2022 18:58

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Komoly pofont kapott a pedagógus társadalom a nyolc tanár elbocsátáson keresztül, erre már az egyházi iskolák is másképp reagálnak. Például a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban 21 tanára jövő héttől polgári engedetlenségbe kezd. Ezt maga az iskola egyik tanára Csepregi András mondta a Megbeszéljük című műsorban. A lelkész közölte, hogy az evangélikus egyház vezetőinek zsinata elfogadott egy határozatot, miszerint párbeszédet fognak kezdeményezni kormányzattal az oktatási rendszerben kialakult problémák megoldása érdekében.

2022. december 02. Megbeszéljük - részlet 2022.12.02. Csepregi András
11:22
00:00

Az egyházi iskolák tanárai sokkal nagyobb biztonságban vannak polgári engedetlenség esetén, mivel nem az állam, hanem az egyház a fenntartójuk. Csepregi András, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanára és evangélikus lelkész szerint nem valószínű, hogy közülük bárkit is elbocsátanának polgári engedetlenség miatt. Hozzátette, az iskolájában – mivel ők nagyobb biztonságban vannak – úgy érzik, hogy nekik is ki kell állniuk a nyolc elbocsátott budapesti kollégájuk mellett.

Más egyházi iskolák is kifejezik tiltakozásukat. Csepregi példának a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnáziumot hozta, amelyek 43 tanára egy nagyon határozott hangú nyilatkozatot tett a szerdán elbocsátott tanárok ügyebén.

A riporter, Bolgár György felvetette, hogy kereste-e az egyház vezetősége oktatásügyi kérdésekben a kormányzatot, abból kiindulva, hogy az egyházaknak és a kormánynak köztudottan jó kapcsolata van. Csepregi szerint pontosan ez történt az evangélikus egyház november végi zsinatján. Az egyházfők elfogadták, hogy az evangélikus egyház képviselői párbeszédet fognak kezdeményezni az oktatásirányítással, hogy javaslatokat tegyenek az oktatási rendszerben kialakult problémák megoldására.

Azonban, ha a kormány továbbra is bekeményít, akkor az egyre nyíltabb konfliktushoz fog vezetni az oktatás területén – mondta Csepregi. Hozzátette, ez nyilván egyre határozottabb állásfoglalásra fogja kényszeríteni az iskolafenntartókat is, akár az egyházi vezetőket is. A lelkész szerint ez egy rossz szcenárió. Úgy véli, ha elindulna egy akármilyen óvatos párbeszéd, akkor az javíthatna a helyzeten.

Csepregi úgy véli, most inkább radikalizálódik a pedagógus társadalom. Ez nemcsak az evangélikus tanárokra vonatkozik, hanem a katolikus és református kollégákra is – mondta Csepregi András. Ugyanakkor azt is beismerte, hogy ez egy viszonylag kicsi véleménybuborék a nagy pedagógus társadalmon belül. Kérdés, hogy sikerülhet-e a buborékot kipukkasztani, és el tudnak-e jutni más státuszú, más szemléletű, más egzisztenciájú tanárokhoz is.

Mindezek ellenére folytatják tovább a tiltakozást. Csepregi András iskolájában, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban jövő héttől 21 tanár fog polgári engedetlenségbe kezdeni. "Ebben a helyzetben egyházi iskolák tanáraiként is meg kell szólalnunk nyilvánosan" – nyilatkozta a lelkész. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Csepregi Andrással
2022. december 02., péntek 16:15
Riporter: Bolgár György