„Klubrádió
A lényeg

Kepes András: Az oktatás nemzeti ügy

2/12/2022 13:12

Az író feltette a kérdést a kormánynak, hogy állnak az erkölccsel, ha nem végzik el a munkájukat mégis felveszik a fizetést.

A Belügyminisztérium követelésére újabb 8 pedagógust rúgtak ki három budapesti középiskolából, írja Kepes András író, aki egy napot várt, hogy ne indulatból írjon.

Kepes András
 
Kepes András
Fotó: Falus Kriszta
 

 

Kepes szerint ugyanis "nem szükséges bizonygatni, hogy a hazai oktatás soha nem látott válsággal küzd". Az író felsorolja az oktatás problémáit:

  • 16 ezer tanár hiányzik a rendszerből
  • túlterheltek a diákok és a pedagógusok, érzelmi és mentális problémákkal küzdenek
  • elavult és felesleges lexikális tudásra épül a tanterv
  • nincs a diákok színvonalának megfelelő, szabad tankönyvválasztás
  • lepusztult az infrastruktúra
  • az alacsony bérek és a méltatlan körülmények miatt egyre kevésbé vonzó a pedagógus pálya
  • kontraszelekció és romló tanári állomány

"Mi, polgárok, azért fizetünk adót, hogy az állam ebből a pénzből mindenki számára elérhető színvonalas egészségügyet, oktatást, szociális hálót működtessen". Kepes megjegyezte, hogy a feladatokért felelős vezetők többmilliós fizetését is mi, állampolgárok fizetjük. Szerinte ezért cserébe elvárható, hogy "tisztességesen és hozzáértéssel lássák el a munkájukat".

Felteszi a kérdést az állami és oktatási vezetőknek, hogy ők eredményesnek érzik-e a munkájukat. "Nem látják, hogy az Önök lépései nyomán immár iskolák tucatjaiban bénult meg az oktatás? Maguk ellen fordították a fiatalokat, a tanárokat és a szülőket".

Kepes szerint nem az a megoldás, hogy "fenyegetik, megfélemlítik, kirugdossák azokat, akik figyelmeztetni szeretnék önöket a gondokra". Ugyanis az oktatás nem pártpolitikai kérdés és nem is anyagi kérdés, "ahogy némelyek próbálják beállítani, hanem a szó legnemesebb értelmében nemzeti ügy".

Kepes felveti, hogy miközben a miniszterelnök, a miniszterek, államtitkárok, tankerületi vezetők a tanárok erkölcsét firtatják: "hogy állunk az Önök erkölcsével, akik képtelenek elvégezni a feladatukat, mégis felveszik a fizetésüket?"

Kepes úgy véli, hogy "aki ehelyett erőt fitogtat, igyekszik megfélemlíteni a másik felet, az gyönge és gyáva". Ezt majd szégyen követi - írja Kepes András író.