„Klubrádió
A lényeg

71 iskola csatlakozott a tiltakozó megmozdulásokhoz

2/12/2022 07:28

Reggel hatig már 71 iskola - 20 vidéki - 697 tanára jelezte, hogy csatlakoznak az országos pedagógus tiltakozáshoz, polgári engedetlenséghez és sztrájkhoz, és kezdenek határozatlan idejű munkabeszüntetésbe, mert a rendőrbelügyminiszter alá tartozó tankerületek tucatnyi tanárt rúgtak ki azok közül, akik fel merték emelni a hangjukat az oktatás ellehetetlenítése, és a tanárok sztrájkjogának az eltörlése miatt.

 
 

Forrás: Tanárok a tanárokért

A 444 arról ír, hogy az Eötvös József Gimnázium diákjai, szülők és szimpatizánsok elzárják az épület bejáratát péntek reggel, miután kirúgták Kapin Lilla matematika-biológia szakos tanárt. Leragasztott szájjal is fognak tiltakozni.

Az oktatásban a pedagógusok béremelésén túl szükség lenne egy alapos reformra, aminek része az esélyegyenlőség, a diákok munkaterheinek csökkentése és az elavult nemzeti alaptanterv felülvizsgálata is. A tanárok tiltakoznak, hogy a hónapok óta tartó megmozdulásaikat a kormány fegyelmi ügyként kezeli.

Pintér Sándor rendőrtábornok, akihez az oktatás tartozik az Orbán-kormányban, egy közleményben jelentette be, hogy a szülőktől javaslatokat vár, mit tegyen az oktatással.