„Köszönjük
A lényeg

Karinthys tanárok és diákok tüntettek, bezárták a tankerületet

2/12/2022 14:24

| Szerző: Klubrádió

A Karinthy gimnáziumból kirúgott tanárok és a tiltakozó diákok a tankerület elé vonultak, csakhogy az épületet bezárták és senkivel nem tudtak tárgyalni. Az egyik felszólaló tanár, Berta Beáta hangsúlyozta: azt akarták, hogy a tankerületi vezetők nézzenek szembe a kirúgott tanárokkal, és a diákokkal, akiknek az elbocsátások miatt alig marad tanáruk.

Tiltakozó tüntetést tartottak a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai és a diákjai, mert szerdán az iskolából hat pedagógust kirúgtak polgári engedetlenségi akciójuk miatt. A demonstrálók a Külső-Pesti Tankerület épületéhez vonultak, ahol diákok azt skandálták: "Nincs tanár, nincs jövő", valamint "Szabad ország, szabad oktatás".

2022. december 02. A lényeg / részlet, Berta Beáta (22.12.02.)
01:06
00:00

Sok transzparensre a tankerületi vezető, Rábel Krisztina nevét írták, aki korábban úgynevezett figyelmeztető leveleket küldött a karinthys tanároknak. Az egyik felszólaló tanár, Berta Beáta hangsúlyozta: a demonstráció célja az volt, hogy a tankerületi vezetők találkozzanak a kirúgott tanárokkal, és ne csak egy íróasztal mögötti tollvonással döntsenek a sorsukról, valamint a diákokkal, akiknek e tollvonás miatt alig marad tanáruk. Csakhogy a tankerület épületét bezárták, mert a vezetők nem mertek szembenézni a kirúgott tanárokkal és diákokkal – mondta.

2022. december 02. A lényeg / részlet, Luca, tüntető diák (22.12.02.)
00:58
00:00

Egy 11. osztályos tanuló, Luca a tüntetésen arról beszélt: diáktársaival együtt addig folytatják a megmozdulásokat, ameddig vissza nem kapják kirúgott osztályfőnöküket.

Közben a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium újabb hét tanárát figyelmeztették polgári engedetlenség miatt; velük együtt már 31 karinthys pedagógus kapott felszólítást