„Klubrádió
Esti gyors

Csillag István: A Vodafone felvásárlásának célja az internet manipulálása lehet

22/08/2022 20:09

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az Orbán-kormány eddigi egyetlen bevásárlása sem mentesült a duplafenekűségtől. A gazdasági érdekek mellett a tömegkommunikációs csatornák manipulálása állhat a Vodafone állami felvásárlásának hátterében – véli Csillag István közgazdász, volt miniszter aki az Esti gyors című műsorban elemezte a távközlési cég állami megszerzését.

2022. augusztus 22. Esti gyors - részlet 2022.08.22. Csillag István
07:04
00:00

Az állam és a kormányközelinek tartott 4iG nevű cég összesen 715 milliárdos ajánlatot tett a Vodafone magyarországi leányvállalatának felvásárlására. Csillag István jogász, közgazdász szerint a vételhez szükséges pénzt vagy az Európai Uniótól várt helyreállítási alapból vagy további eladósodásból teremtené elő a kormány, amely 49 százalékot szerezne meg a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban – 51 százalék lenne a 4iG informatikai-telekommunikációs nagyvállalaté. A Vodafone anyavállalata azt közölte a 444.hu-val, nem ők árulták a céget, a vásárlók keresték meg meg őket egy vonzó ajánlattal.

Csillag István feleslegesnek tartja az üzletet, mivel szerinte egyrészt a költségvetés nem enged meg ekkora kiadást, másrészt önmagában attól, hogy az állam felerészt tulajdont szerez benne, illetve Orbán Viktor haverjainak kezébe kerül, nem lesz jobb sem a Vodafone szolgáltatásának minősége, sem a pénzügyi teljesítménye. 

Csillag, aki az egykori Medgyessy-kormány gazdasági és közlekedési minisztere volt, felhívta rá a figyelmet, hogyha esetleg a német tulajdonú, de magyar piacvezető Telekom távközlési céggel szemben egyesülne a két másik nagy piaci szereplő, az idén tavasszal Yettelre átnevezett Telenor, valamint a Vodafone, akkor a telekommunikációs szektorban torzulna a verseny, illetve elfojtanák azt. Ezzel romlana a fogyasztók által elérhető minőség, az elektronikai szolgáltatások piacán lassan újra megjelenne a "zacskós tej" – utalt Csillag egy esetleges monopólium kialakulásának kockázatára.

Ugyanakkor a Vodafone Magyarország megszerzését, mint az Orbán-kormány más bevásárlásait is,  duplafenekűség jellemzi, vagyis nem csupán gazdasági céljai vannak. Ebben az esetben a hálózati szolgáltatóként működő céggel a kormány kezébe újabb eszköz kerülne az emberek befolyásolására, valamint az internetes kereskedelmi vállalatok finom megadóztatása is megvalósulhatna.. Miután ugyanis az interneten jelenik meg a reklámok jelentős része, ezek cenzúrázásával, megválogatásával módosítható – nem is kis mértékben –a polgárok tudata – mondta Csillag, utalva arra, hogy az emberek figyelmét bizonyos, a kormányzat által kiválasztott termékekre, szolgáltatásokra lehetne irányítani, illetve olyan tartalmakra, amelyek a hatalom számára kedvezőek. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/interjú Csillag Istvánnal
2022. augusztus 22., hétfő 18:15
Riporter: Dézsi János