„Klubrádió
A lényeg

Hadházy: Elképzelhetetlenül nagy botrány, hogy az állam megvenné a Vodafone-t

22/08/2022 16:07

| Szerző: Klubrádió

Mai hír, hogy a NER-hez ezer szállal kötődő 4iG megvenné 715 milliárd forintért a Vodafone-t. A 4iG Nyrt. 51 százalékos, a Magyar Állam 49 százalékos tulajdont szerezne így a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint a 4iG-hez hasonló céggel egy normális államnak egyetlen dolga lenne: le kellene ültetnie az adócsalásért felelős vezetőit.

Hadházy olyan dokumetumokat posztolt, amelyek bizonyítják, az állam egy olyan céggel vesz részt egy 715 milliárd forintos üzletben, amelyikkel kapcsolatban minimum 160 milliós adócsalás (és pénzmosás) gyanúja áll fenn. A dokumentumok az erről szóló NAV nyomozati anyagokból származnak. "Nincs kétségünk afelől, hogy a Fidesz mindent megtesz majd azért, hogy a 4iG-t kimossa az úgynevezett Fuzik-ügyből" – írta.

Hadházy az üzlet tervezetéről azt is mondta, "715 milliárd forint egészen brutális ár, elég, ha csak arra gondolunk, hogy a piacvezető Magyar Telekom összes részvényeinek értéke ma nagyjából 325 milliárd forint (miközben a piaci részesedésük 44 százalék a Vodafone 26 százalékával szemben)." Hozzátette, a Vodafone adózott eredménye negatív, vagyis veszteséges a cég, de az üzemi eredménye is csak 7 milliárd volt az utolsó lezárt évben (előtte is csak 17 milliárd), vagyis a befektetés soha nem fog megtérülni.

"Érthető, hogy az anyacég eladja a céget, amelyik 20 éve örök harmadik a magyar piacon, de érthetetlen, hogy a magyar állam miért veszi meg, és főleg miért ad érte ennyit. (A tranzakció méretét úgy is szemléltethetjük, hogy az államra eső 300 milliárdból minden magyar pedagógus kaphatott volna kb. 2,5 millió forintot.)" - fejtette ki Hadházy.

A független országgyűlési képviselő úgy foglalta össze az esetet, hogy ez az elmúlt 12 év legnagyobb botránya. A Fidesz nem először segít be a 4IG-nek: a DIGI, az Antenna Hungária, az MVM Net és most a Vodafone megvásárlása mind hatalmas botrányok voltak – írta. "Ezek mögött az ügyletek mögött nem üzleti megfontolások állnak, a 4iG egy politikailag vezérelt monopóliumot épít, nagyobbrészt állami hitelekből" - zárta a posztját Hadházy.