„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: A sajtó léte is veszélyben lesz, ha a kormány kezébe kerül az internet kapcsolója

11/01/2022 14:50

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Többről van szó, mint egy meg nem épült szerverparkról Hadházy Ákos szerint. A független országgyűlési képviselő a kormányközeli 4iG tervezett felvásárlásai mögött az adatátviteli infrastruktúra megszerzését látja. Állami kézből Orbánhoz közeli magánkézbe.

2022. január 11. Reggeli gyors - részlet 22.01.11. Hadházy Ákos
11:09
00:00

Mindössze üresen tátongó "szarkofág" áll Göd mellett. Ott, ahol elvileg a magyar állam adatközpontjának kéne lennie. Hadházy Ákos Facebook bejegyzésben mutatta be hogy áll a hatalmas szerverpark. Azt ismegjegyezte, hogy a park 16,3 milliárd forint uniós pénzből valósult volna meg. Ehhez képest a 2016-os alapkőletétel és a betonszarkofág felépítése óta nagyobb lépés nem történt, a politikus a hivatalos adatbázisokban sem találja meg az EU-s projekt nyomát, sem azt a közbeszerzést, ami alapján a beton szarkofágot Mészáros Lőrinc cége felhúzta (biztos, ami biztos). Mert hogy a kerítésen látszik, ez is ZÁÉV beruházás.

Hadházy Ákos a Klubrádiónak azt mondta, nem számít arra, hogy egyszer csak megépül a szerverpark, amelynek már 2017-ben működésebe kellett volna lépnie. A független országgyűlési képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Uniónak is felelőssége van ebben az ügyben. Az unió a projektre szánt összeg 110 százalékát folyósította a projektre szánt összegnek. Olyan feltételek mellett, hogy amennyiben a magyar államot megbüntetik, úgy a 10 százalékot veszik mindössze vissza. Ez azt jelenti, ha az unió valamiért megbüntet egy tagállamot nem a projektben felhasznált összeget kell visszafizetnie, hanem ugyanazért az összegért egy másikat kell megvalósítania. Tehát nincs komoly fenyegetés, hogy az "elcsalt pénzt" visszakövetelje az EU.

Az államtól Orbán-közeli magánkézbe

Fontosabb problémaként emelte ki, hogy a projektet kivitelező MVM Net Adatközpont Zrt-t a közelmúltban bevitték az Antenna Hungáriába, azt pedig a Jászai Gellért-féle 4iG akarja megvenni. Az MVM működteti az országos optikai kábelhálózatot. Ennek teljes hossza meghaladja a 15 000 kilométert.

A DIGI felvásárlása is érdekes. A legutóbbi információk szerint 232 milliárd forintért akarja megvásárolni a 4iG, amire Hadházy szerint a cégmamutnak elvileg nincs pénze. Ha elfogadják a vételárat, és "ha ki is fizeti a 4iG, akkor annak jó részét az adófizetők pénzéből teszi meg". A Magyar Nemzeti Bank ugyanis nagy kötvényfelvásárlásba kezdett. Hadházy úgy véli, hogy ezt a felvásárlást is ilyen kötvényvásárlás fedezi, ha végbemegy. 

"A kormány a teljes adatátviteli infrastruktúrát egy Orbánhoz közeli magánkézbe akarja átjátszani." Ez pedig azt jelenti, hogy a 4iG eldöntheti kinek szolgáltathat és kinek nem. Hozzátette, "a független sajtó megléte is veszélybe kerül, ha kormányközeli kézbe kerül az internet kapcsolója".

Az egyetlen dolog, ami hátráltatja valamelyest a tranzakciókat, hogy uniós jogot sértenek. A törvényellenes állami befolyás, állami segítség pedig más országban a tőzsdefelügyeletet is nagyon érdekelné.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hadházy Ákossal
2022.01.11., kedd 7:47
Riporter: Dési János