„Klubrádió
A lényeg

Keleti vakcinák: feljelentést tett Hadházy az engedélyeztetés miatt

6/01/2022 15:56

| Szerző: Klubrádió

Hivatali visszaélés, és foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja feljelentését tett Hadházy Ákos az úgynevezett keleti vakcinák engedélyeztetése ügyében. Hadházy az elmúlt hetekben nyilvánosságra került engedélyeztetési okiratok alapján azt írta, hogy "a papírok a kínai és az orosz oltóanyagok engedélyezésének elképesztő körülményeiről szólnak. Ez egyszerűen európai országban nem maradhat büntetlenül, ha nem ez alatt a kormány alatt, akkor majd utána, amikor a következményekről is több adatunk lesz (hiszen most a kormány eltitkolja a legalapvetőbb statisztikákat is)".

Hadházy azt is írta, hogy az engedélyezésről szóló döntés nem szakszerűségi szempontok és szakmai előírások alapján született meg, hanem meglehetősen hiányos tények, körülmények és dokumentációk alapján. Magyar állampolgárok millióinak egészségét és életét veszélyeztették indokolatlanul a két keleti vakcinával” – írta az ellenzéki országgyűlési képviselő.

 

A Transparency International közérdekűségére hivatkozva perelte ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézettől a „Sinopharm” és a „Sputnik V” vakcinák engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat. Az OGYÉI azonban az iratok egy részét kitakarta, viszont amatőr módon, erre utalt Hadházy, aki egyszerűen láthatóvá tudta tenni azokat a részeket, amelyek szerint "a teljeskörű helyes laboratóriumi gyakorlat megállapítására és ellenőrzésére nem volt lehetőség, a dokumentáció csak a gyártásfejlesztés kísérleti stádiumát, a laborméretű gyártási eljárást mutatja be, amelynek több lépése manuális sterilfülke alatt történik, ami növeli a hibaforrások, így a hibás gyártás lehetőségét, és hogy több lényeges, a hatékonyságot és biztonságot érintő vizsgálat hiányzik".

Hadházy a feljelentését is közzétette, innen érheti el.