„Klubrádió
Esti gyors

Hadházy a vakcinaügyről: Világbotrány, a kormánynak le kellene mondania

23/12/2021 20:50

| Szerző: Klubrádió/szg

Hadházy Ákos szerint a kiperelt, kitakart, de végül láthatóvá tett dokumentáció az orosz vakcináról rendkívül súlyos dolgokat állapított meg. Szerinte világbotrány, hogy a kormány egy ilyen jelentés után egy nappal mégis kiadta az engedélyt, és normálisabb országokban azonnal le kellene mondaniuk azért, mert egy évig titkolták, majd akkor is csak kisatírozva adták ki.

2021. december 23. Esti gyors / részlet, Hadházy Ákos (21.12.23.)
07:30
00:00

Hadházy Ákosnak sikerült láthatóvá tennie a kisatírozott részeket az orosz és a kínai vakcina dokumentációjában. A dokumentumokat a Transparency International Magyarország perelte ki, de a kormány bizonyos részeket így is el akart titkolni.

A független képviselő az Esti gyorsban azt mondta: ez a szakértői jelentés rendkívül súlyos dolgokat állapított meg. Az orosz vakcinánál először is nem gyárat néztek meg, hanem egy laboratóriumban kézzel „kotyvasztották”, a vakcinákat, és szó szerint kimondták, ezek a vizsgálatok nem voltak alkalmasak arra, hogy meg lehessen győződni a helyes laboratóriumi gyakorlatról. A kínainál még nagyobb probléma, hogy gyakorlatilag nincsenek dokumentumok, egy levél alapján adták ki az engedélyeket – jegyezte meg. Ebben az egyoldalas levélben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra hivatkozott, hogy a nagykövetségek igazolták, azt a vakcinát már beadták a világban 2,5 millió embernek – tette hozzá.

Egy évig nem adták ki

A Szputnyik esetében a szakértők azt mondták, nem tudták igazolni a helyes laboratóriumi gyakorlatokat, tulajdonképpen „kisüzemi” módszerekről számoltak be. Valamint azt nem lehetett megállapítani, hogy egy-egy fiolában mennyi hatóanyag van, mivel nagyon kezdetlegesek az oroszok által használt módszerek, és „nem is nagyon vizsgálják” az egyes tételeket. A harmadik – és szerinte ez a legsúlyosabb –, hogy az előírás nem zárta ki, hogy a vírus szaporodhat, bár ezt nem szabadna.

Szerinte világbotrány az, hogy a kormány egy ilyen jelentés után egy nappal kiadta az engedélyt, és normálisabb országokban azonnal le kellene mondaniuk azért, mert egy évig titkolták, majd akkor is csak kisatírozva adták ki.

Hazárdjáték

Amit szerdán Falus András, az ország egyik vezető immunológusa elmondott (a Klubrádióban), már abba is bele kellene buknia a kormánynak. Hiszen többen is kiléptek a szakértői bizottságból, mert a politika felülről gyakorolt nyomást rájuk. Két vakcináról van szó, mindkettőnél „hatalmas hazárdjátékot játszott” a kormány. Az orosz vakcinának van hatása, de „rizikós volt” a használata, a kínainál pedig még nagyobb kockázatot vállaltak, mert úgy adták be több százezer idős embernek, hogy az ő korcsoportjukban gyakorlatilag nem vizsgálták. 

Hadházy Ákos szerint ez az elmúlt 30 év egyik legsúlyosabb, ha nem a legsúlyosabb korrupciós botránya, hiszen csak a kínai vakcinán 15 milliárdot keresett egy cég néhány hét alatt, és ezzel párhuzamosan több százezer ember életét veszélyeztették. „Nem tudjuk, mikor lesz kormányváltás, ha sokat dolgozunk, talán már tavasszal”, de egy ilyen akciónak következménye kell, hogy legyen – fogalmazott.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2021. december 23., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Kárpáti János