„Klubrádió
A lényeg

Hadházy a keleti vakcinákról: ez nagyobb botrány, mint a Völner-ügy

23/12/2021 10:08

| Szerző: Klubrádió

A Transpareny International Magyarország kiperelte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől azokat a dokumentumokat, amelyek a keleti vakcinák, tehát a Szputynik V és a Sinopharm magyarországi engedélyezésével kapcsolatosak voltak. A bíróság döntése értelmében az iratok nyilvánosságra kerültek, de a hatóság számos fontos mondatot egyszerűen kisatírozott, hogy ne lehessen azokat elolvasni, emiatt a jogvédők feljelentést tettek. Mint kiderült, a szándékosan kisatírozott mondatok az egész eljárás legfontosabb megjegyzései voltak, amik hibákra, nem ellenőrzött eseményekre vonatkoztak.

Ezt onnan lehet tudni, hogy a hatóság a kisatírozást elrontotta, így Hadházy Ákos képviselő a wordben megnyitott dokumentumokban már kitakarás nélkül simán el tudta olvasni a teljes szöveget, és amit látott, abból számára az derült ki, hogy "ez sokkal nagyobb botrány, mint a Völner-ügy":

  • A következő megállapításokat próbálta az Országos Györ eltitkolni kisatírozással:
  • A teljes körű helyes laboratóriumi gyakorlat megállapítására és ellenőrzésére nem volt lehetőség.
  • A dokumentáció a gyártásfejlesztés kísérleti stádiumát, laborméretű (5 literes) gyártási eljárást mutat be, melynek több lépése manuálisan, sterilfülke alatt történik, ami növeli a hibaforrások, így az inkonzisztens gyártás lehetőségét.
  • Több lényeges, a hatékonyságot és biztonságot érintő vizsgálat hiányzik.
  • A készítmény hatóértéke nem állapítható meg pontosan.
  • Így a készítmény stabilitásáról sem tudhatunk pontosat.
  • Fentiek alapján a klinikai és preklinikai vizsgálatok sem értékelhetőek.
  • A szennyezések feltérképezéséről, az ettől való mentességről nincs elég adat.
  • Vírus kontaminációval való rizikóelemzést nem adtak be.
  • A hatóanyag-tartalom vizsgálati módszere elavult és pontatlan.

Hadházy szerint így látszik, hogy az orosz vakcina engedélyezése "is egy hatalmas rulett volt magyarok százezreinek egészségével és életével. A kormány hatalmas szerencséje, hogy úgy tűnik, végül az orosz vakcinának volt értékelhető hatékonysága, bár a pontos eredmények továbbra is titkosak" – írta az ellenzéki parlamenti képviselő.

A kínai vakcina esetében a Transparency által kiperelt iratokban azért nem kellett túl sok mindent kitakarni, mivel eleve nagyon kevés dokumentumot nyújtottak be, írta.

Szerdán a Klubrádiónak nyilatkozva Falus András immunológus, aki a lemondásáig szintén tagja volt a keleti vakcinák tesztelésére az OGYÉI által felkért szakértői gárdának, azt mondta, a „fentről” érkező nyomás miatt adták ki szupergyorsan az engedélyeket.

A Falus Andrással készült beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatja meg a Reggeli gyorsban.

2021. december 22. Reggeli gyors - részlet 21.12.22. Falus András
12:09
00:00

Falus is azt mondta, hogy a vizsgálat után, később kiderült, hogy a Szputnyik működő vakcina, de ezt bemondásra nem lett volna szabad elhinni.