„Köszönjük,
A lényeg

Kiperelték a keleti vakcinák magyar engedélyeztetésének dokumentumait

21/12/2021 06:58

| Szerző: Klubrádió

A Transparency International Magyarország kiperelte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől azokat a dokumentumokat, amik a keleti vakcinák engedélyeztetéséről szólnak, és eddig titkolták őket. A 24.hu ismertette az engedélyezési eljárást: Kiderült, hogy még januárban tengerimalacokon próbálták ki a Szputnyik-V vakcinákat, de a kísérlet eredményére csupán két napig vártak, mielőtt az orosz oltóanyag megkapta az ideiglenes gyógyszer-alkalmazási engedélyt. 

Koronavírus – Oltás egy békési középiskolában
 
Koronavírus tű
 
Békés, 2021. szeptember 2. Elhasznált gumikesztyűk, fecskendők, ampullák az oltás napján Békésen, a Szegedi Kis István Református Gimnáziumban 2021. szeptember 2-án. A diákokat a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával oltották be. MTI/Lehoczky Péter
Fotó: Lehoczky Péter
 

Az oroszországi vakcinagyárat a magyar szakemberek mindössze egy nappal az ideiglenes engedély megadása előtt látogathatták meg, és megállapították, hogy "teljeskörű helyes gyártási gyakorlat megállapítására illetve ellenőrzésére nem volt lehetőség". Leírták, hogy a Magyarországra érkező vakcina megfelelőségét az garatálja majd, hogy az NNK minden gyártási tételt külön ellenőriz.

A papírokból kiderült az is, hogy a magyar szakemberek a kínai gyárlátogatáson is részt vettek, megismerhetővé váltak a laborvizsgálatok eredményei, jegyzőkönyvek, szakvélemények, kockázatértékelések, valamint a fent említett állatkísérlet részletei. Az utóbbi megnyugtató eredménnyel zárult, írja a 24.hu.

A kínai Sinopharmról nem írtak hasonló állatkísérletekről, a gyárban pedig szintén január közepén jártak a szakemberek, ahol tizennégy hiányosságot állapítottak meg. A teljes jelentést ide kattintva olvashatja el.

Több papírnál kitakartak részeket, emiatt a korrupcióellenes szervezet büntetőfeljelentést tett az OGYÉI ellen.