„Klubrádió
Reggeli gyors

Falus András: Felülről utasították az OGYÉI-t, hogy idő előtt engedélyezze a Szputnyikot

22/12/2021 09:04

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Csak utólag derült ki, hogy hatékonyak lehetnek a keleti vakcinák – mondta Falus András. Az immunológus azért hagyta ott az OGYÉI szakértői gárdáját, mert kiderült számára, hogy a szervezet felülről "érkező hatás" miatt engedélyezte az orosz vakcinát, az érdemi vizsgálatok lezárulta előtt.

2021. december 22. Reggeli gyors - részlet 21.12.22. Falus András
12:09
00:00

A keleti vakcinákkal kapcsolatban máig számos kérdés megválaszolatlan, például a Sinopharm és a Szputnyik hazai engedélyezésének körülményei.

A Transparency International Magyarország peres úton szerezte meg a keleti vakcinákkal kapcsolatos engedélyeztetési dokumentumokat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI). Ezekből kiderült, hogy magyar szakemberek már a kezdetektől aggodalmuknak adtak hangot a keleti vakcinákkal kapcsolatban.

Az is kiderült, hogy a Szputnyik V vakcinákat a hatóságok még január közepén tengerimalacokon próbálták ki. Az állatkísérletre mindössze két nappal azelőtt került sor, hogy az orosz oltóanyag megkapta az ideiglenes gyógyszer-alkalmazási engedélyt a OGYÉI-től. 

 
Falus András
Fotó: Youtube
 

Falus András immunológus, akadémikus, professzor emeritus a Klubrádióban elmondta, hogy ő is tagja volt annak a szakértői gárdának, akiket az OGYÉI arra kért fel, hogy a keleti vakcinák teszteredményeiről szakvéleményt fogalmazzanak meg. Megjegyezte, eddig titoktartás kötelezte hallgatásra, azonban mivel a dokumentumokat a per eredményeképp nyilvánosságra hozták, semmi nem gátolja, hogy véleményét kifejtse.

Elmondta, általánosságban egy vakcinát két - biztonság (nem mérgező, nincsenek súlyos mellékhatások) és hatékonyság - szempontból kell megvizsgálni. Az oltóanyagok biztonságos voltát vizsgáló tesztek része az, amikor tengerimalacokon, egereken próbálják ki a vakcinát. Ezeket a teszteket hosszadalmas, vizsgálatokkal kiegészített, részletes jegyzőkönyvek összeállítása követi, és csak ezt követően kezdhetik meg a hatékonyság vizsgálatát. Falus szerint az orosz oltóanyag esetében, hiába kapták meg a dokumentációt, azok lényegesen rövidebbek, ennek megfelelően hiányosabbak voltak, mint az akkor már elérhető AstraZeneca dokumentációi. A hiányzó adatokra rákérdeztek ugyan, de azon kívül, hogy egy kiküldött delegáció megtekinthette a Szputnyik V gyártását, nem kaptak bővebb tájékoztatást.

"Egy rápillantás a gyártósorra, az égvilágon semmi információt nem ad" – foglalta össze a problémát Falus, ezért több szakértővel együtt otthagyták az tesztfolyamatot. "Egyértelműen felülről jött hatás miatt döntött úgy az OGYÉI vezetősége – nem is tehetett volna másképp – hogy a Szputnyikot átengedik" – mondta Falus.

Később ugyan kiderült, hogy a Szputnyik működő vakcina, de ezt bemondásra nem lehet elhinni. A fő probléma az orosz oltóanyaggal az elégtelen gyártási kapacitás volt.

A Sinopharm esetében komolyabb gond volt, hogy az engedélyezésének pillanatában – ekkor Falus már nem volt a szakértők közt – nem voltak ismertek a klinikai tesztek harmadik fázisának részletes adatai, de azt tudni lehetett, hogy alig vizsgálták az oltóanyagot időseken.

Az ügy nem ért ezzel véget, mivel az átadott dokumentumok számos, lényegi információt tartalmazó részét kitakarták, ezért a Transparency büntetőfeljelentést tett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) szemben, közérdekű adattal visszaélés vétsége miatt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Falus Andrással
2021.12.22., szerda 7:17
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert