„Klubrádió
Esti gyors

Falus András: A variánsok ellen megoldás az mRNS-technológia

13/07/2021 19:47

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A járványügyi adatokból világosan látszik, hogy a delta-variáns kiszorít minden más törzset, ezért Falus András virológus úgy véli, hogy a legbiztosabb védekezés mindenképpen az mRNS vakcinákkal lehetséges, amelyeket könnyű úgy programozni, hogy hatékony legyen az egyes törzsekkel szemben.

2021. július 13. Esti gyors - részlet 21.06.13. Falus András
09:58
00:00

A Fővárosi Önkormányzat a kerületi önkormányzatokkal együttműködve az elmúlt hét elejétől ingyenesen lehetőséget biztosított 60 év feletti budapesti lakosok számára koronavírusantitest-tesztelésre. Az eddigi adatok alapján 1760 mintából Pfizernél kettő, a Szputnyiknál hét, míg a Sinopharmnál 294 esetben tapasztalták az antitestek elégtelen mennyiségének jelenlétét.

Falus András immunológus, akadémikus professzor a Klubrádiónak azt mondta, hogy kivételesen egyetért Kásler Miklós emberi erőforrásminiszterrel aki a parlamentben szerddán beszél majd a harmadik oltás lehetőségéről. Hozzátette, hogy nagyon fontos lenne, hogy az újraoltást célszerű lenne a kúra újrakezdéseként kezelni, magyaránmindkét dózist beadni, és lehetőség szerint Pfizerrel oltani azokat, akiknek nem indult meg az antitesttermelése.

Tudomány - Falus András a Mindentudás Egyetemén
 
Falus AndrásFotó: Földi Imre / MTI
 

Kifejtette, a Pfizer mRNS vakcinája tűnik eddig a leghatékonyabbnak, mert már most azon dolgoznak, hogy a delta-variánsra is megfelelően átalakítsák a szert. "Programozható" volta miatt olcsóbb, gyorsabb és hatékonyabb megoldást látja ebben a szakember.

A delta-variánssal kapcsolatban elmondta, hogy a negyedik hullám mindenképpen bekövetkezik, ezt pedig csak úgy lehet legyőzni, ha minél több embert beoltanak. A gyerekek beoltását is gyorsítani kell. Mert a két oltás után alakulhat ki a kellő, de legalábbis az elérhető legnagyobb védettség.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Falus Andrással
2021.07.13., kedd 18:33
Riporter: Selmeci János