„Klubrádió

Falus András: Ma nagyon gyorsan el tud vinni huszonéveseket is a Covid

29/03/2021 11:43

| Szerző: Klubrádió

"A poszt-Covid-szindróma ijesztő, sajnos ma még ismeretlen dolgokat produkál. Egy intenzíves barátom mesélte, hogy most órák alatt halnak meg huszonéves fiatalok, akik fél éve nagyon enyhe tünetekkel átestek a betegségen." Az elmúlt 30 év valamennyi kormánya felelős a rengeteg halottért

Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének egykori vezetője, egyetemi tanár a Népszavának adott interjújában beszélt a vírusról, annak működési mechanizmusáról, vakcinákról, valamint a poszt-Covid-szindrómáról.

 
Falus András
 

Többek között ijesztőnek nevezte a poszt-Covid-szindrómát, mivel az ma még ismeretlen dolgokat produkál: "Egy intenzíves barátom mesélte, hogy most órák alatt halnak meg huszonéves fiatalok, akik fél éve nagyon enyhe tünetekkel átestek a betegségen" – mondta.

Arra a kérdésre, hogy adott vakcinát kinek ajánlanak, elmondta: "Ez a gazdasági, politikai és nem feltétlenül a szakmai része a kérdésnek, ezért változott többször is az elmúlt hetekben a korhatár és krónikus betegségekről szóló kommunikáció is, ahol óvatosan kell bánni az egyes oltóanyagokkal. Mégis azt mondom, hiába szerepel a Szputnyik V tájékoztatójában, hogy mondjuk pajzsmirigy alul- vagy túlműködésben szenvedőknek nem biztos, hogy ez a legjobb vakcina, annál biztosan jobb, mint ha egy ilyen beteg elkapja a koronavírust, mert annak borzalmas következményei vannak."

A kormányfő 2,5 milliós beoltottsági adathoz kötött nyitási tervéről azt mondta, hogy "Ez egy reményteli becslés, amit nyilvánvalóan nem csak virológiai, járványügyi meggondolások motiválnak. A lényeg, hogy oltani kell, mert így ott marad a nyirokcsomókban az immunemlékezet, hogy ha újra jön ez a vírus, akkor a szunnyadó immunmemória sejt felébredjen az álomból és megölje. A legjobb, ha ez egy életen át tartó védelmet jelent, mint a gyerekkorunkban kapott Sabin-csepp a gyermekbénulás ellen. A vakcinák egy csoportja azonban csak átmeneti védelmet ad, meg kell ismételni, és ma úgy látjuk, a koronavírus elleni jelenlegi oltások is ilyenek."

Falus szerint semmiféle genetikai háttere nincs annak, hogy Magyarországon ilyen sok halott van, de azt mutatja, hogy a magyar egészségügy nagyon rossz állapotban van, amiért az elmúlt 30 év valamennyi kormánya felelős.

Arra, hogy a pandémia után javulhat-e a hozzáállás azt felelte, hogy "Remélni remélem, de sajnos ebben kissé szkeptikus vagyok. Kampányok helyett hosszú távon kellene tervezni, kezdve az iskolai egészségnevelési oktatás gyökeres átalakításával."

A március 23-ai Utópia című műsorunk vendége volt Falus András, érdemes ezt is meghallgatni.