„Klubrádió
Utópia

Falus András: A vakcinálás olyan, mint a célbalövés

27/03/2021 18:14

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Jelen pillanatban nehéz megmondani, melyik oltóanyag a leghatékonyabb a koronavírus ellen. Falus András szerint még fél év is eltelhet, amíg kiderül, melyik megoldás, az inaktív technológia, vagy pedig az mRNS technológia a hatékonyabb. Utóbbi esetében az immunológus kifejtette, hogy sokkal kisebb "céltáblákra kell lőni", amelyekből viszont sokkal több van. Ha pedig kellő számban sikerül "eltalálni" ezeket, azzal alapjaiban, és számunkra kedvezően változik meg a kórokozó működése.

2021. március 23. Utópia (2021. március 23., kedd 19:00)
46:37
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Nem telt el annyi idő a koronavírus ellen legalább számottevő védelmet biztosító vakcinák engedélyezése óta, hogy komolyabb komolyabb következtetéseket vonhassunk le arról, hogy van-e bármilyen rangsor az oltóanyagok között.

Falus András akadémikus, immunológus, egyetemi tanár azt is hozzátette, hogy minimum fél évnek kell még eltelnie, hogy pontosan meg tudják szakértők mondani, milyen hatékonyságúak voltak az egyes oltóanyagok, és – ami még fontosabb – mennyi ideig biztosítanak védettséget. Azt sem lehet még megmondani, hogy a klasszikus megoldással fejlesztett, inaktivált kórokozókat tartalmazó oltások, vagy az RNS-, mRNS-vakcinák az igazán hatékonyak. A cél mindkét típus esetében az, hogy "megtanítsuk az immunrendszerünket helyesen védekezni a vírus ellen".

Tudomány - Falus András a Mindentudás Egyetemén
 
Falus András
MTI Fotó: Földi Imre
 

A másik nagyon fontos faktor a szakember szerint a vírus gyors mutációja. Több mint egy éve a vuhani vírus ellen kezdték a vakcinagyárak oltóanyagaikat fejleszteni. Ezzel kapcsolatban Falus kifejtette, hogy az egész procedúra célja az emberi szervezet "memóriájának" felkészítése, hogy felismerje, és megfelelően reagáljon a hasonló betegségre. Ennek megfelelően nem alaptalan az gyógyszergyártók állítása sem, hogy az egyes variánsok, így a brit mutáns ellen is hatásos lehet a vakcina.

Azt is megjegyezte, hogy az oltóanyagok bevitelekor helyes, ha múlandó, de nem lényeges tünet, enyhe gyulladás, fáradtság, alvászavar lép fel, ezek azt jelzik, hogy a szervezet megkezdte a felkészülést a védelemre. Előfordulhat nem kívánt mellékhatásként súlyosabb gyulladás, esetenként láz jelentkezhet.

 
A koronavírus külső burkán lévő tüskefehérjéket célozza meg az mRNS-technológia Fotó: Pixabay

Az újabb technológia a kórokozó tüskefehérjéjét célozza be. Márpedig az eddigiekhez képest sokkal kisebb "céltáblákat" kell eltalálni, ez a rossz hír, a jó pedig az, hogy ezekből a céltáblákból sokkal több van, és viszonylag kevés találat elegendő ahhoz, hogy a korokozók egymás közti kommunikációja alapjaiban, számunkra kedvezően változzon meg.

Falus cáfolta azt a felvetést, hogy a vírus variánsai és az oltóanyagok száma közt közvetlen kapcsolat lenne. A mutáció egy nagyon bonyolult folyamat. Az evolúciós folyamat vezethet megerősödéshez, de gyengüléshez is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
21.03.23. 19:00
Riporter: Neuman Gábor