„Hírek

Karikó Katalin: Nyár végére szorulhat vissza a járvány

18/03/2021 10:06

| Szerző: Klubrádió

Míg az Egyesült Államokban már nyárra, a világ többi részén nyár végére szorulhat vissza a koronavírus terjedése – véli Karikó Katalin. A Széchenyi-díjas tudós szerint az mRNS-alapú vakcina technológiája folyamatosan fejlődik, gyors bevezetése így nem jelent kockázatot.

Karikó Katalin biológus szerint a járvány Amerikában nyárra, a világ más részein pedig a nyár végére szorulhat vissza – foglalta össze a 444 a tudós a HírTv-nek adott interjúját.

A Pfizerrel közös vakcinát kifejlesztő BioNTech alelnöke az mRNS-alapú vakcina gyors megjelenésével kapcsolatban elmondta, hogy az évtizedek során a technológia folyamatosan fejlődött, így a kínai szakemberek által szekventált információt rögtön szét tudták küldeni a kutatóknak. Ezt a technológiát már három évvel ezelőtt is alkalmazta a Moderna az influenza elleni oltásban.

Arról is beszélt, hogy a szakemberek véleménye szerint nem okoz vérrögképződést az AstraZeneca, bár több országban is leálltak a vakcinával. 

Karikó nemrég kapott Széchenyi-díjat, amiért elmondása szerint nagyon hálás a kormánynak, mert ezzel elismerték a munkásságát, de a legnagyobb elismerést számára a vakcina által védett emberek öröme jelenti.