„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus András: A védettség kialakítása és a megújítása nem ugyanaz

19/04/2021 22:34

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Félreérthető hírek jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy az Magyarországon engedélyezett oltások mindegyikéből három dózisra is szükség lehet. Falus András immunológus szerint a kínai oltásokból a szükséges védettség kialakulásáért, a Pfizer oltásból a már kialakult védettség fenntartásáért lehet szükség újabb adagra.

2021. április 19. Megbeszéljük - részlet 21.04.19. Falus András
16:17
00:00

Müller Cecília a hétfői operatív törzs tájékoztatón azt mondta, nagyon úgy néz ki, hogy akár mind az öt vakcinából is szükség lehet egy harmadik emlékeztető dózisra.

Az állítások zavart keltőek, ezért Falus András immunológus professzor, emeritus segített tisztába tenni a dolgot. A harmadik oltás esetében "két dolog csúszik össze". A kínai Sinopharm és a Sinovac vakcinák a mérések alapján nem váltanak ki kellő immunválaszt. Emiatt szükség lehet egy harmadik oltásra néhány héttel a második dózist követően. Jelen ismereteink szerint az inaktivált vakcinák esetében lehetséges az elégtelen reakció. Hangsúlyozta azonban, hogy nem kizárt, hogy a kínai vakcina ettől függetlenül hatékonynak bizonyul.

Míg a Pfizer/BioNTech oltóanyag mRNS oltóanyaga kapcsán Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója április elsején egy online beszélgetésben azt mondta: „Egy valószínű forgatókönyv, hogy kelleni fog egy harmadik adag vakcina nagyjából 6-12 hónap között, és onnantól kezdve évente kell újraoltatni, de mindez még megerősítésre vár.”

Tudomány - Falus András a Mindentudás Egyetemén
 
Falus AndrásFotó: Földi Imre / MTI
 

Falus ezt úgy fogalmazta meg, hogy – mint a tetanusz, vagy az influenza elleni oltások esetében – megvan az esélye annak, hogy ezt az oltást időszakonként ismételni kell. Azért a feltételes mód, mert egyelőre nem telt el annyi idő, hogy a vakcinálás hatékonyságáról pontos képet kapjunk. Nem biztos, hogy egy-másfél évnél tart majd a védettség.

Míg az egyik oltásból a szükséges védettség kialakulásáért, a másik oltásból a már kialakult védettség fenntartásáért lehet szükség újabb adagra.

Megbeszéljük.../interjú Falus Andrással
2021.04.19., hétfő 17:05
Riporter: Szénási Sándorral