„Klubrádió
Megbeszéljük...

Magyar György: Simonkához képest Völner valóban lehet tiszta ember

23/12/2021 18:35

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A törvény előtti egyenlőség sajátos értelmezéséről tanúskodik, hogy Völner szabadlábon védekezhet, míg nem fideszes politikusok esetében az ügyészség rendszerint indokoltnak tartja előzetes letartóztatásukat – véli Magyar György ügyvéd.

2021. december 23. Megbeszéljük - részlet 21.12.23. Magyar György
20:34
00:00

"Nem újdonság, hogy a törvény előtti egyenlőséget sajátosan értelmezi az ügyészség – fejtette ki véleményét azzal kapcsolatban Magyar György ügyvéd, hogy korrupciós ügye súlya ellenére nem indítványozták Völner Pál azóta lemondott igazságügyminiszter-helyettes előzetes letartóztatását.

Összehasonlításképpen Simon Gábor esetét hozta fel. A volt szocialista politikusnak a gyanú szerint 240 millió forintja volt egy bécsi bankszámlán, és volt egy hamis bissau-guineai útlevelet is, amivel Magyarországon nyitott számlát. A Pesti Központi Kerületi Bíróság akkor elrendelte az adócsalással, magánokirat-hamisítással és felbújtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsított Simon előzetes letartóztatását. Ugyanígy tettek Hagyó Miklós (MSZP), Szabadi Béla (FKGP), vagy éppen Székely Zoltán (FKGP) esetében is, akikkel szemben ugyancsak felmerültek korrupciós vádak.

Hozzátette, érdekes módon Simonka György ellen már folyik a tárgyalás, ő máig szabadlábon védekezhet. A fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogát hivatalos indoklás szerint hatósági eljárásban történt vesztegetésre hivatkozva függesztették fel.

Simonka egy őrizetbe vett gyanúsítottnak ajánlott pénzt, hogy ne tegyen rá nézve terhelő tanúvallomást, és egy tanút próbált lefizetni, hogy azt mondja, amit a szájába adnak.

Magyar megjegyezte, "Simonkának minden eszköze megvan ahhoz, hogy az ügyben meghallgatott tanúkat meggyőzze, ne valljanak ellene. Ez pedig tipikus esete a büntetőeljárás akadályozásának".

"Hozzá képest valóban okkal gondolhatják Völnerről, hogy ő egy tiszta ember, mert csak 83 millió forintot fogadott el" – tette hozzá.

Mindez természetesen azért lehetséges, mert a legfőbb ügyész nem hajlandó eljárást indítani a fideszes érdekeltségek ellen.

Hozzátette, hogy a Demokratikus Koalíció hivatali visszaélés miatt feljelentette a Völner ügyében eljáró ügyészt és hivatali felettesét, mert még nem kezdeményezték a fideszes képviselő letartóztatását.

Megoldást az ügyvéd szerint az jelenthet, ha kormányváltást követően haladéktalanul csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez. Ezen kívül meg kell törni az ügyészi vádmonopóliumot lehetőleg a jogállamiság megsértése nélkül.

 
dr. Magyar György
 

Feljelentést lehetne tenni a keleti vakcinák ügyében

Ahogy arról korábban Falus András, és Hadházy Ákos is beszámolt a Transparency International Magyarország által kiperelt jelentésből kiderült, az orosz vakcina engedélyezése "is egy hatalmas rulett volt magyarok százezreinek egészségével és életével. Hiszen az engedélyezéshez szükséges vizsgálatok lezárulta előtt engedélyezték azt. A kormány hatalmas szerencséje, hogy úgy tűnik, végül az orosz vakcinának volt értékelhető hatékonysága, bár a pontos eredmények továbbra is titkosak" – írta az ellenzéki parlamenti képviselő.

A kínai vakcina esetében azért nem kellett túl sok mindent kitakarni, mivel eleve nagyon kevés dokumentumot nyújtottak be, írta.

Magyar szerint ezek tükrében mind büntető, mind polgári feljelentést is lehetne tenni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Magyar Györggyel
2021.12.23., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György