„Klubrádió
Ki merem mondani

Ki merem mondani – beszélgetések a lehetségesről

15/11/2022 19:06

| Szerző: Klubrádió

Új részekkel jelentkezik a Ki merem mondani! A sorozat 2022. november 16-án szerdán 19 órától folytatódott, ismétlés vasárnap 11-kor. Tovább vizsgáltuk, miként lehet képes az ember a nézőpontja, a tudata megváltoztatására, egy újfajta tudatosságra.

 

 

2022. november 16. Ki merem mondani (2022. november 16., szerda 19:00)
48:25
00:00
Műsorvezetők: Sugár Ágnes Szerkesztők: Sugár Ágnes

Az egy éve indult rádiósorozat kiinduló gondolata az volt, hogy miért félünk? Miért félünk dönteni, miért félünk vállalni egy döntést, miért félünk kiállni mellette? Mindezt persze megelőzi az a kérdés, hogy tudjuk-e egyáltalán, hogy mit szeretnénk? Vagy már tudni is félünk? Ehelyett a szokásaink, kényszereink, a külső vezérlés és az automatizmusok lökdösnek át minket a mindennapokon, a legtöbbeket a teljes életünkön, és a nyomában nincsen más, csak a bizonytalanság, az elégtelenség, a frusztráció. Ami karöltve jár a nyájként való létezéssel, a kiszolgáltatottsággal és az elnyomatással. Ez pedig azért lehet, mert nem tudjuk, hogy valójában kik vagyunk, mit szeretnénk és hogyan állhatunk ki önmagunkért.

Az elmúlt részek során, több megszólalóval, a téma több irányú megközelítésével megerősödhetett bennünk a válasz, hogy a megoldás bennünk van. De ez a megoldás a belső folyamataink megértése és belátása, vagyis önvizsgálat nélkül nem elérhető.

 
A Ki merem mondani című műsor 2022. őszi évadának két vendége: Tarr Bence László filozófus, kulturális antropológus, buddhista tanító. Mayer Máté pszichológus, család és párterapeuta, valamint a műsorvezető, Sugár Ágnes
 


A sorozat nem titkolt célja az is – az önfejlődés lehetőségeinek vizsgálata közben –, hogy rávilágítson arra, milyen sokféle valóságértelmezés és így milyen sokféle igazság létezik, kinek, kinek a saját meggyőződése, aktuális állapota szerint, és hogy ezek a különböző nézőpontok, világlátások – ha mi is úgy akarjuk –, remekül megférnek egymás mellett.

A sorozat most indult folytatásában tovább vizsgáljuk, hogy miként lehet képes az ember a nézőpontja, a tudata megváltoztatására? Napjaink fogyasztói társadalmában, egy rendkívül versengő individualista kultúrában vajon meghaladhatók-e a hétköznapok diktátumai? – tesszük fel a kérdést. Ha igen, mennyiben és milyen áron? A tanult, az öröklött, a beidegződött mintáink és világlátásunk meddig vezérel minket? A műsor alcíme szerint beszélgetéseket hallhatnak a lehetségesről, vagyis egy újfajta tudatosság lehetőségének vizsgálatára vállalkozunk. Az egzisztenciális, érzelmi és mentális elbizonytalanodás, az ennek nyomán fellépő félelem tömeges méreteket ölt. Sokan, sokféle módon keressük az egyensúlyt, a biztonságot. Mit jelentene egy újfajta tudatosság? És milyen lehetne az?

Beszélgetések a lehetségesről. A két beszélgetőtárs: Mayer Máté pszichológus, család és párterapeuta és Tarr Bence László filozófus, kulturális antropológus, buddhista tanító. A műsorvezető: Sugár Ágnes.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ki merem mondani
2022. november 16., szerda 19.00
szerkesztő-műsorvezető: Sugár Ágnes