„Klubrádió
Ki merem mondani

A szabadság mint a megvalósítás lehetősége

15/01/2022 18:27

| Szerző: Sugár Ágnes/Klubrádió

Ki merem mondani című műsorunkban eddig a félelmeinkről beszélgettünk állandó vendégeinkkel. Most új vendég is csatlakozik, és a téma is új: a félelem helyett a szabadság.

2022. január 12. Ki merem mondani (2022. január 12., szerda 19:00)
51:00
00:00
Műsorvezetők: Sugár Ágnes Szerkesztők: Sugár Ágnes

Minden valószínűség szerint átlagemberként a legtöbben nagy hatással nem leszünk az emberiségre. A gazdaság, a környezetvédelem, a háborúk, a nagypolitika globális befolyásolása nem áll módunkban. A világot nem válthatjuk meg. De mindannyian hatunk legalább a közvetlen környezetünkre és ily módon végső soron az egész világra. Amit megtehetünk, hogy a magunk belső világát, a tanult, a hozott és a kapott meggyőződéseinket újra gondoljuk és talán egy jobb, egy élhetőbb élet reményében azokat részben átformáljuk. Vagyis fejlesztjük önmagunkat.

Ez a sorozat azt vizsgálja, hogy ez az önfejlődés, milyen lehetőségek mentén haladhat. Az Ki merem mondani eddigi tizenegy részében az egyik legősibb és talán a legtöbb szenvedést hozó érzés a félelem okait és hatásait vizsgáltuk. A sorozat következő témája a szabadság, ami egy meglehetősen összetett és bonyolult fogalom. Talán tömören úgy mondhatnánk: a szabadság mint a megvalósítás lehetősége. Minden ember veleszületett joga. A szabadságról beszélhetünk filozófiai, politikai, kulturális értelemben, az egyén és a társadalom szempontjából. De talán az egyik legrégebbi és leggyakrabban vizsgált kérdés a szabad akarat kérdése, vagyis, hogy hatalmunkban áll-e cselekedeteink, gondolataink irányítása, vagy inkább külső tényezők determinálnak minket, azok határozzák meg a cselekedeteinket? A szabad akarat kérdése elsősorban filozófiai kategória, mi a következő adásokban ennek vizsgálatát lelki értelemben kíséreljük meg, vagyis, hogy mi a helyzet a lélek szabadságával?

A "megmondók" köre is némileg változik, öt állandó megszólalónk (balról jobbra): Síklaki István szociálpszichológus; Szendi Gábor kutató, klinikai szakpszichológus; Komár Lajos buddhista tanító; Mayer Máté pszichológus, család- és párterapeuta, valamint Tarr Bence László filozófus és kulturális antropológus.

Ki merem mondani
 

A Ki merem mondani műsor szabadságról szóló adásainak első epizódját a fenti lejátszás gombbal hallgathatja meg.

Ki merem mondani
2022. január 12. szerda 19:00
Szerkesztő-műsorvezető: Sugár Ágnes