„Klubrádió
Ki merem mondani

Hogyan manipulál a divat és a panaszkodás?

31/01/2022 14:15

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

A magyar ember tud és szeret is panaszkodni, a múlton rágódni vagy a jövő miatt aggódni, és ha nem vigyázunk, mindez világlátásunk részévé válik, és szabadságunk rovására megy. Mások elvárásai, de még a divat is manipulálnak, persze nem biztos, hogy ez a kárunkra van. Hogy hogyan, ki és mi befolyásolja életünket, arról Síklaki István szociálpszichológussal beszélgettünk.

2022. január 26. Ki merem mondani-részlet/ Interjú, Síklaki István - 2022.01.26.
11:10
00:00

Síklaki István szerint hazánkban valahol már megszokott, sőt, elvárás is a panaszkodás, ezt már gyerekként megtanuljuk. Az ember, mint társas lény, igyekszik megfelelni az elvárásoknak, akár egy kocsmai vagy egy baráti találkozó alkalmával, ez kulturális sztorizás, mivel szükségét érezzük annak, hogy elpanaszoljuk, ha gondunk van, még akkor is, ha nem annyira nagy a baj.

Hogyan ne engedjük, hogy mások elvárásai befolyásoljanak, manipuláljanak bennünket?

A szakember tanácsa: egyrészt nem biztos, hogy nem kell engedni a manipulációnak, mert van, hogy az a mi érdekünkben történik. Például a szülő a gyereknél szeretné elérni, hogy távollétében ne tegyen önveszélyes dolgot, de ilyen a pszichoterápia is. A manipuláció mechanizmusa ugyanaz, de megítélése a szándékon és az eredményen múlik, azaz, hogy a másik érdekében, vagy annak rovására történik. A munkahelyi légkör befolyása is csak akkor káros, ha az a pozitív énképpel ütközik.

Síklaki István
 
Síklaki István
 
Fotó: Sopronyi Gyula
 

Amikor a közvélemény manipulál

Kifejtette: evolúciós késztetésünk, hogy tartozzunk valahová, és ezt ki is fejezzük valahogyan. Így működnek a divatirányzatok, a reklámok, ez az úgynevezett “társas fertőzés”. Nem kommunikáció, meggyőzés, racionális megfontolás útján terjed, hanem egyszer csak azt vesszük észre, hogy “úgy” érezzük jól magunkat. Ez nem a szabadságunk korlátozása, csupán, ha a nagy hatalmú gazdasági vagy politikai szervezetek ezzel visszaélnek.

Hogyan ne éljünk a múlt fogságában és/vagy a jövőtől való rettegésben?

A szociálpszichológus szerint nagy divat a mindfullness: a jelenidejűség megtapasztalása koncentrációval, légzéstechnikával. Ennek célja, hogy ne foglalkoztasson bennünket a múlt vagy a jövő. Síklaki viszont nem hisz a mindfullnessben mint életvitelben. Véleménye szerint ugyan ez hasznos technika ahhoz, hogy helyzetről helyzetre kizökkentsen valakit (pl. lámpaláz esetén), de mint elmondta, a hatása csak adott szituációban érvényesülhet. (A múltunk és a jövőnk a tudattalan világképünkben mindig velünk van, és befolyásolja viselkedésünket, azt, hogy miképp dolgozzuk fel a bennünket ért impulzusokat.) A lelkileg rendben lévő, mentálisan egészséges ember is belefuthat olyan helyzetbe, hogy előjönnek a nem kívánt gondolatai, viszont ha régi problémáiba, konfliktusaiba ragad, az megnehezíti az életét. Mindenkinek meg kell találnia a módját, hogyan tud ezzel megküzdeni, ha szükséges, akár szakember segítségével.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ki merem mondani/Interjú Síklaki Istvánal
2022. január 26., szerda 19.00
Műsorvezető: Sugár Ágnes