„Klubrádió
Fülbevaló

Kávéházi filozófia – A lényeg az együtt gondolkodás

31/07/2022 19:41

| Szerző: Lehoczky Mirjam

A Fülbevalóban Gaál Ildikó műsorvezető a Filozófiai Kávéház nevű mozgalomra volt kíváncsi, hogy mi is ez a kezdeményezés, mi szükség van erre, működhet-e a mai világban ez a fajta kommunikáció. Vendége Nemes László filozófus volt, aki heti rendszerességgel tart ilyen beszélgetéseket.

2022. július 29. Fülbevaló-részlet / Interjú, Nemes László - 2022.07.26.
22:03
00:00
- Szeretném leszögezni, hogy a Filozófiai Kávéház egy nemzetközi kezdeményezés, nem az én találmányom – meséli a filozófus. 1992-ben Párizsban született meg az ötlet, azzal a gondolattal, hogy vissza kellene vinni a filozófiát a kávéházakba. Az ajtó mindenki számára nyitva van, aki úgy gondolja, szívesen beszélgetne és gondolkodna együtt az élet nagy kérdéseiről. Egyszer csak azon kaptam magam nem tudok beszélgetni a kollégáimmal, nincs rá lehetőség. Ezért 2009-ben kezdtem olvasóköröket tartani, amik aztán szépen átalakultak Filozófia Kávéházzá. Általános félreértés a mozgalommal kapcsolatban, hogy csak összejövünk egy kávéházban és fecsegünk. Ez a beszélgetési forma sokkal több ennél: új szempontokat vet fel a filozófia történetében, illetve a mai lehetőségeit is újra értelmezi, választ ad arra, mit jelent ma a filozófia. Ehhez a nyilvános összejövetelhez bárki kapcsolódhat mindenféle háttér érdeklődés, vagy egyéb elköteleződések, nézetek nélkül. - mondta el Nemes László.

- Manapság minden beszélgetésben jelen van a politika. Igaz ez a klubban is? - érdeklődött a műsorvezető.

- Nem vonjuk be a politikát, a napi politikát pláne nem. Kezdetben tartottam attól, hogy ez nehézségekbe ütközik, de a tapasztalat azt mutatja, az embereknek nagyon is van igényük arra, hogy a napi kérdésektől elvonatkoztatva vessenek fel kérdéseket, saját magukkal és a világgal szemben. Nálunk nem fontos, milyen vallási vagy tudományos, illetve politikai elképzelései vannak a másiknak, így tudunk beszélgetni egymással, tiszteletet mutatva. A Filozófia Kávéházban általános fogalmakat járunk körül, arra fókuszálunk. Igazából a téma nem is annyira érdekes, mindenről lehet beszélgetni. Az együtt töltött másfél óra alatt érveket fogalmaztunk meg, megismertük a többi ember gondolkodását, a magunk gondolataira reflektáltunk, megnéztük mi releváns és mi nem. Ez lesz igazából fontos, a téma csak eszköz. Itt az együttlét, a közös gondolkodás a lényeg.

Halál Kávéház

- A Halál Kávéház is hasonló kezdeményezés?

- Igen, a mozgalom részben a filozófiai kávéház mintájára alakult ki, 2011-ben Londonban tartották az első összejövetelt. A sima gyászfeldolgozó csoportokban olyan érintettek gyűlnek össze, akik elvesztették szeretteiket, vagy éppen halálos betegséget diagnosztizáltak náluk és valamilyen pszichológiai segítségre van szükségük egyénileg vagy csoportosan. A Halál Kávéházban ilyen nincsen, itt az élet végességéről, a halállal összefüggő kérdésekről beszélgetünk. Nem egyéni történetekkel foglalkozunk, hanem olyan általánosabb témákat vizsgálunk, mint a halhatatlanság, a halálbüntetés, vagy az életvégi döntések.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszás gomb megnyomása után hallgathatja meg.

Fülbevaló
2022. július 26. kedd 13.00
Műsorvezető: Gaál Ildikó