„Klubrádió
Ki merem mondani

Semmi nem vesz minket igénybe jobban érzelmileg

25/05/2022 12:54

| Szerző: Klubrádió

Beszélgetések az elmúlásról – a sorozat újabb darabja, amelyben arról is szó volt, milyen könnyű összekeverni jót és rosszat anélkül, hogy ismernénk a jövőt. Márpedig azt senki sem ismerheti. 

 

 

 

2022. május 25. Ki merem mondani (2022. május 25., szerda 19:00)
46:25
00:00
Műsorvezetők: Sugár Ágnes Szerkesztők: Sugár Ágnes

Nehéz téma az elmúlás. Erről beszélni, erről gondolkodni, a különböző álláspontokat egymás mellé helyezni, mi több elfogadni, hogy eltérő nézőpontok is lehetségesek.... nehéz. A téma mindenkit érint, ez az, ami nem megúszható. És mindenkinek megvan a saját jól bejáratott véleménye is, túl sok az érzelem, túl sok a kell, a muszáj, és kevés a jól bevált kapaszkodó. Semmi nem vesz minket igénybe jobban érzelmileg, mint a megváltoztathatatlan miatti fájdalom.

Egy zen történet szerint egyszer egy fiatal fiú kapott egy lovat ajándékba. Az ismerősei örültek ennek: milyen nagyszerű – mondták. De a zen mester csak annyit mondott: majd meglátjuk. Aztán a fiú lovasbalesetet szenvedett és összetörtek a csontjai. Ó milyen borzasztó – szörnyülködtek az ismerősök. Mire a zen mester megint csak annyit mondott: majd meglátjuk. Nem sokkal később a falu fiataljainak be kellett vonulniuk a háborúba, de a fiú, éppen a törött lába miatt nem mehetett a háborúba. Milyen szerencsés, milyen csodás – mondták az ismerősök. Majd meglátjuk – mondta ismét a zen mester. Vagyis, hogy sokszor a jó és a rossz megítélése nem is olyan könnyű, nem is olyan egyértelmű.

Az adásban megszólalt Szendi Gábor klinikai pszichológus és Komár Lajos, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára.

 
 Forrás: Monsterkoi/Pixabay
 
Ki merem mondani
2022. május 25., szerda 19.00
szerkesztő-műsorvezető: Sugár Ágnes