„Klubrádió
Esti gyors

Karanténban a szabadság – Selmeci János jegyzete

22/09/2020 18:01

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Akit az állam bezár, azt tesztelje ingyen és azonnal, különben ezt úgy hívják, hogy börtön.

2020. szeptember 22. Esti gyors / részlet, Selmeci János jegyzete (20.09.22.)
01:59
00:00

Amennyiben valakinek a kontaktkutatás kapcsán szükséges a tesztelése, a háziorvos időpontot kérhet a tizenhét ambuláns mintavételi pont valamelyikére, ha a jelentkező tünet- és panaszmentes – ezt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mondta két nappal ezelőtt.

Ma a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára kikerült az új, tegnaptól érvényes eljárásrend, miszerint a tíznapos karanténból nem lehet kiszabadulni két negatív PCR-teszt eredménnyel, ha valaki a kontaktkutatás során került megfigyelés alá. Az indoklás szerint ezzel csökken annak a veszélye, hogy esetleg fertőző emberek, miközben eljutnak a mintavételi helyre, másokat is megfertőzzenek.

Nagyon logikus tehát a szabályozás, óriási tömeg lesz így az ambuláns mintavételi pontokon, ahova el sem lehet menni, de ha mégis, akkor is minek, úgyis marad a karantén.

Egészen biztos vagyok benne, hogy a hatósági karantént a fertőző betegek elkülönítésére találták ki, nem pedig arra, hogy potenciális fertőzötteket – azaz bárkit – bezárjanak. Karanténba küldik például azokat is, akik olyan országból térnek haza, ahol sokkal kevésbé terjed a vírus, mint nálunk, ennyi erővel a 4-6-os villamos utasai közül is lehetne véletlenszerűen kiválogatni és bezárni embereket, jelenleg nagyobb eséllyel fertőződünk meg itthon, mint mondjuk Svédországban.

Az állam ne küldjön valakit csak azért karanténba, mert külföldön járt. A kontakszemélyeknél kicsit más a helyzet, ha valaki szoros kapcsolatba került egy igazolt fertőzöttel, az tényleg maradjon otthon. De ne tíz napra, hanem maximum egyre, és az nem érv, hogy hát sajnos a mentők nem bírják, tesztelni nem tudunk, ez van, bezárunk, pedig nem vagy bűnöző.

Akit az állam a járványra hivatkozva bezár, azt tesztelje ingyen és azonnal, különben ezt úgy hívják, hogy börtön. A személyi szabadságot demokráciában csak a legszükségesebb esetben, arányos módon lehet korlátozni. Ijesztő, hogy a koronavírus elég volt ahhoz, hogy ezt elfelejtsük.

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2020. szeptember 22-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

Koronavírus - Házi karantén
 
 Forrás: koronavirus.gov.hu Fotó: Komka Péter