„Klubrádió
Megbeszéljük...

Jeszenszky Géza már el tudja képzelni, hogy Orbán kivezetné az országot az EU-ból

29/09/2022 20:05

| Szerző: Klubrádió/szg

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, egykori washingtoni magyar nagykövet szerint attól tart, hogy a magyar közvélemény megdolgozása folytatódik, miután a lakosság nem jelentéktelen részét oroszbaráttá, az agresszió támogatójává tették, a következő feladat, hogy a kilépést készítsék elő. 

2022. szeptember 29. Megbeszéljük / részlet, Jeszenszky Géza (22.09.29.)
10:02
00:00

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, egykori washingtoni magyar nagykövet és történész professzor az oroszok Ukrajna ellen indított háborújával kapcsolatban először arról beszélt, hogy az újabb lépés, „népszavazásnak nevezett cirkusszal megnövelni Oroszország területét”, még súlyosabbá teszi a helyzetet. Mindkét félnek csak a teljes győzelem elfogadható: Ukrajna nem adhatja fel a területének egy részét, függetlenségét, Oroszország számára pedig ez több mint presztízskérdés, Vlagyimir Putyin hatalmának jövőjét döntheti el a váratlan kudarc, amely az elmúlt hónapokban érte. Vannak olyan szélsőséges nacionalista bírálói, akik szerint eddig túl gyenge volt, teljes haderőt kell bevetni, és vannak, igaz halkabb hangok, amelyek a békét és esetleg Putyin elmozdítását pártolták. Most úgy tűnik, hogy a szélsőségesekre hallgatott, különösen, mivel Dmitrij Medvegyev volt elnök atomfegyver bevetéséről beszélt. Jeszenszky Géza szerint egyetlen megoldás van, Putyin lelépése, eltávozása a hatalomból valamilyen módon.

Elég logikusan hangzik, hogy Putyin a négy megye annexiója után győztesnek deklarálva magát, a béketárgyalásokat ajánlja. De ez Ukrajnának teljesen elfogadhatatlan, a létét veszélyezteti, hiszen Putyin célja Ukrajna vazallussá tétele, újabb lépés a Szovjetunió újjáépítése felé – mondta a volt nagykövet.

Úgy fogalmazott: sajnos az utóbbi idők fejleményei alapján az ember már mindent el tud képzelni Orbán Viktor politikájáról. Azonban, ha olyan vétóhoz folyamodna, amely lehetetlenné teszi a további szankciókat Moszkva ellen, az szakítás lenne az EU-val és a NATO-val is – vélekedett a korábbi külügyminiszter. Aki szerint ha (Orbán) továbbviszi ezt a „szabotálást” az euroatlanti politikával szemben, „akkor nekünk nincs helyünk” az EU-ban. Ezt már deklarálta nemrég, kiszivárgott kötcsei beszédében, amikor a hírek szerint arról beszélt, hogy ha Magyarország már nem kap pénzt az Uniótól, mert nettó befizetővé válik, akkor lépjen ki. Megjegyezte: a magyar politika brüsszelezik, az EU-t támadja, akkor is, ha nagyon nagy szüksége lenne az onnan jövő pénzekre.

Jeszenszky attól tart, hogy a magyar közvélemény megdolgozása folytatódik ebbe az irányba, miután a lakosság nem jelentéktelen részét oroszbaráttá, az agresszió támogatójává tették, a következő feladat, hogy a kilépést készítsék elő. Közölte: pár héttel ezelőtt nem tudta volna elképzelni a kilépést az Unióból, de most már igen.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Megbeszéljük...
2022. szeptember 29., csütörtök 16:20
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

 

Ne hagyja, hogy a Klubrádió elhallgasson! Támogassa a szabad hangot! Kattintson!