„Klubrádió
Reggeli gyors

Ismét megvétózták Orbánék Kirill pátriárka szankcionálását

29/09/2022 08:39

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Újabb izraeli megfigyelőeszközt vásárol a magyar kormány. Orbán "botot akaszt a küllők közé", ismét vétóra készül az orosz szankciók ellen, ehhez pedig nemzeti konzultációval teremti meg magának a felhatalmazást. Orbán ismét megakadályozta Kirill pátriárka szankciós listára kerülését. Novák Katalin Amerikában beszélt a karrier és a gyerekvállalás összefüggéseiről. Nemzetközi lapszemle.

2022. szeptember 29. Lapszemle 20220929/Csernyánszky
05:32
00:00

Orbán Viktor ismét kellemetlenkedig az EU-ban, és nemcsak hogy nem akarja megszavazni a következő szankciós csomagot, hanem ideológiát is gyárt hozzá, és azzal vádolja meg Brüsszelt, hogy nem demokratikus úton dönt. Orbán szerint az kevés, ha a brüsszeli bürokraták és az európai elit döntenek a szankciókról – írja a Stuttgarter Zeitung.

A magyar miniszterelnök szerint az orosz-ukrán-háborút az uniós állampolgárokkal fizettetik meg, miközben őket nem kérdezik meg, ezért nemzeti konzultációt indított. Orbán "botot akaszt a küllők közé", hisz a legfejlettebb gazdaságok, a G7-ek is megszavazták az orosz import olajra vonatkozó globális ársapka bevezetését, és közben dolgoznak a atomerőművi orosz együttműködési tilalmon, az oroszokat érintő ingatlaneladási tilalmon, a beutazási tilalmon és vagyonuk befagyasztásán. Daniel Freund az újságnak nyilatkozva elmondta, Orbán ezzel a nemzeti konzultációval akarja visszaigazolni a várható "nemszavazatát". A cikk sorra veszi, hogy migrációellenességet, a koronavírus-intézkedéseit is nemzeti konzultációval legitimálta, noha azoknak nincs kötelező erejük, számára csak arra jó, hogy megerősítse az alkupozícióját.

Húsvét Oroszországban
 
Kirill pátriárka Putyin
 
Moszkva, 2017. április 16. Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfő üdvözli egymást Kirill ünnepi miséjén a moszkvai ortodox Megváltó Krisztus-székesegyházban húsvétvasárnap előestéjén, 2017. április 15-én. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)
Fotó: Jurij Kocsetkov
 

 

Magyarország ismét megakadályozta, hogy az EU Kirill pátriárkát felvegye szankciós listájára – írja az Európai Pravda. A magyar kormány a döntést azzal indokolta, hogy vallási vezető szankciós listára nem kerülhet fel, mert egy ilyen döntés a vallásszabadság elvét sértené. Így kénytelenek voltak levenni a listáról az első egyeztetést követően, hogy legalább ebben ne legyen további nézeteltérés. Ugyanez történt a nyáron is, a magyar kormány akkor is meghátrálásra kényszerítette Brüsszelt. A Krasznaja Zvezda orosz lap úgy tudja, hogy Észtország külön kérésére került be Kirill pátriárka neve a szankciós névsorba.

A brit Christian Institute a magyar abortusz szigorítását célzó rendelet kapcsán azt írja, hogy Nagy Britanniában a terhesség 24. hetéig engedélyezett az abortusz, kivételt képez ez alól, ha a magzatnál Down szindrómát vagy farkastorok gyanút észlelnek. Az új magyar szabályozás arra az alapfeltevésre épült, írja a lap, hogy a belügyminiszter szerint a magyarok kétharmada a magzati élet kezdetét a szívhangok érzékelésével azonosítja be. Annak ellenére, hogy az alkotmányba 2011-ben beiktatott változtatások szerint a magzatot a fogantatástól kezdve védelem illeti. A szívhang-kikötéssel a nőket az életigenlő ideológia felé kívánja terelni a szigorítás, noha a magzat 12 hetes koráig az abortusz engedélyezett, kivételes esetekben pedig 24 hétig. Összehasonlításképpen, a lengyelországi szigorítások következtében ott 90%-kal csökkent az abortusz: 2020-ban 1076 abortuszt végeztek, egy évvel később pedig már csak 107-et.

Novák Katalin államfő amerikai útjának egyik állomásáról számol be az MSC portál, miután látogatást tett az Atchinson Bencés Rend felsőfokú intézetében, ahol a család szerepéről beszélt 200 hallgató előtt. Szólt arról, hogy három gyereket nevelt fel, és hat évet kihagyott a karrierjéből, mert a munkájánál fontosabbnak tartotta otthon maradni a gyerekekkel. Viszont utána töretlenül folytathatta pályáját. Amikor megkérdezték, mi inspirálta, hogy ilyen magas állami posztra kerüljön, azt mondta, államfőként tudom, hogy az emberek figyelnek rám, meghallják, amit mondok, és ha ez lehetőséget ad számomra ahhoz, hogy eljuttassam azt az üzenetet, amiben hiszek, már érdemes volt.

A tudósítás kiemeli, hogy nemcsak az első nő ebben a tisztségben, de a legfiatalabb is a maga 45 évével.

A Tel Aviv-i Avnon Group olyan kémszoftvert ad el a magyar kormánynak, amely a közösségi hálón folytatott tevékenységeket, postokat monitorozza, közvélemény értékelésére, tendenciák felismerésére ad lehetőséget – írja a Times of Israel. Az Avnon Csoport állítása szerint pontosan nem tudják, milyen konkrét céllal vásárolja meg terméküket a magyar kormány. Sejthető, hogy az orosz háború miatt növekvő feszültséget analizálnák, illetve az ukrajnai menekültek befogadásáról kialakult közvélekedést. Az Avnon igazgatósági tanácsában volt tábornokok, rendőrfőnök, a Moszad egykori vezetője is ott ül. A cég eladásai megugrottak az oroszok háborúja következtében, Lengyelország, Csehország és Litvánia is vásárolt termékeiből, hogy az oroszok esetleges európai fenyegetéseiről időben értesülhessenek. A cikk természetesen a Pegazus kémszoftver miatti világbotrányt is körbejárja.

 

Ne hagyja, hogy a Klubrádió elhallgasson! Támogassa a szabad hangot! Kattintson!