„Köszönjük,
A lényeg

Semjén Zsolt orosz egyházi kitüntetést kapott Kirill pátriárka javaslatára

27/09/2022 14:28

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Kirill moszkvai pátriárka a Dicsőség és becsület rend II. fokozatával tüntette ki Semjén Zsoltot, a kitűntetést Hilarion Budapest-magyarországi metropolita adta át a miniszterelnök-helyettesnek. A két héttel ezelőtti eseményről a Magyar Ortodox Egyházmegye honlapja számolt be, és a hvg.hu vette észre.

Mint írták, "a magas kitüntetésre Kirill Moszkva és egész Rusz pátriárkája találta méltónak a magyar politikust, elismerve ezzel a Budapest-magyarországi Egyházmegye részére nyújtott segítségét és megemlékezve hatvanadik születésnapjáról".

Hilarion metropolita szerint "a magyar miniszterelnök-helyettes gondját viseli annak, hogy a keresztény spirituális értékek továbbra is az ország fejlődésének és a nép jólétének az alapját képezzék".

Semjén Zsolt válaszában őszinte háláját fejezte ki az Orosz Ortodox Egyház elöljárójának, és azt hangsúlyozta, hogy az ország javára végzett tevékenységére úgy tekint, "mint Krisztus szolgálatára".

Az átadó szeptember 13-án a volt a magyar kormány épületében (hogy ez pontosan melyik, azt nem részletezték), akkor kapta meg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a "Dicsőség és becsület" rend II. fokozatát. Ezt a kitüntetést 2004-ben alapította II. Alekszij pátriárka. Jellemzően állam- és kormányfőknek, nemzetközi és kormányközi szervezetek vezetőinek, egyházak és felekezetek vezetőinek, kiemelkedő állam- és közéleti személyiségeknek ítélik oda.

A háborút nyíltan támogató Kirill pátriárka egyébként éppen Orbán Viktor kifejezett tiltakozása miatt, az oroszországi olajembargó elfogadását is magába foglaló, hatodik EU-s szankciós csomag elfogadásáért cserébe került le az uniós szankciós listáról. Kirill egy korábbi prédikációjában azt mondta, Oroszország nem támadott meg senkit és nem is akart háborút, csupán határait védte. Egy márciusi prédikációjában pedig a liberális nyugati értékeket – különös tekintettel a melegfelvonulásokra – tette felelőssé az orosz–ukrán háború kitöréséért. A melegfelvonulásoktól indulva eljutott addig, hogy egyfajta civilizációs háborúként állította be az oroszok ukrajnai invázióját.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely)