„Klubrádió
A lényeg

Újabb szankciós javaslatokat jelentett be von der Leyen

28/09/2022 18:52

| Szerző: Klubrádió

Rendkívüli nyilatkozat formájában jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell külügyi főképviselő a büntetőintézkedések legújabb csomagjára vonatkozó elképzeléseket Brüsszelben szerdán.

„A múlt héten Oroszország új szintre emelte az Ukrajna elleni háborút. A megszállt területeken szervezett színlelt népszavazások illegális kísérletek a területek megszerzésére és a nemzetközi határok erőszakos megváltoztatására” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke, majd összefoglalta, hogy az új fejleményekre tekintettel milyen válaszlépéseket javasol a tagállamoknak. Az új szankciós csomag elemei a következők:

  • behozatali tilalom újabb orosz termékekre, ami 7 milliárd euró bevételtől fosztja meg az orosz gazdaságot,
  • kettős (polgári és katonai) felhasználású termékek kiviteli tilalma Oroszországba (repüléshez használatos termékek, elektronikai alkatrészek, speciális vegyi anyagok),
  • további tilalmak az európai szolgáltatások nyújtására,
  • szankciók azon személyekkel szemben, akik megkerülik a szankciókat,
  • az uniós állampolgároknak tilos lesz orosz állami vállalatok vezető testületeiben szerepet vállalniuk,
  • további 1300 személlyel szemben rendelnek el beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást. Olyanokat is érint ez, akik a háborúról valótlan információkat terjesztenek, vagy adományokat juttatnak el a oroszok által megszállt területeknek, illetve részt vettek a "szégyenletes" népszavazások megszervezésében, lebonyolításában,
  • az olaj legmagasabb árának meghatározása azon szállítmányok esetében, amelyek Oroszországból az EU-s közreműködéssel jutnak el harmadik országokba, összhangban a G7-ek törekvéseivel.

A csomagban továbbra sem szerepelnek Magyarországot érzékenyen érintő intézkedések, így például a gázembargó, a Gazprom Bank kitiltása a nemzetközi átutalási rendszerből és az atomenergetikai együttműködések megtiltása – foglalta össze a hvg.hu.

Ezzel együtt a magyar kormányfő épp szerdán jelentette be, hogy nemzeti konzultációt tartanak a szankciókról.

(Kiemelt kép: MTI/AP/AFP pool/Kenzo Tribouillard)