„Köszönjük,
Reggeli gyors

Holoda: Nem jugoszláv könnyűbúvárok akciója volt a gázvezetékek tönkretétele

29/09/2022 11:28

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Több helyen is megrongálódott az Északi Áramlat két gázvezetéke a Balti-tengeren. Holoda Attila energetikai szakértő arról beszélt a Reggeli gyorsban, hogy hogyan tervezik meg ezeket a gázcsöveket, és hogy miért reagált pánikszerűen a gázpiac a hírre. Szerinte hamarosan visszaáll a normális gázár.

2022. szeptember 29. Reggeli gyors - részlet 2022.09.29. Holoda Attila
05:39
00:00

Az időzítés és a hirtelen nyomásvesztés mértéke alapján a hatóságok szerint célzott támadás okozhatta az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetékek tönkretételét. A szakértők szabotázsra gyanakszanak. Vajon mélytengeri búvárok robbanthattak a csupán hetven méteres mélységben haladó vezetéken? Holoda Attila energetikai szakértő - bár nem szakterülete - ezt nagyon nehezen tudja elképzelni.

 
Északi Áramlat - Szivárgás
Fotó: Youtube
 

 

Mint mondta, a tenger alatti vezetékeket nem úgy kell elképzelni, mint egy kályhacsövet, hanem több rétegben szigetelt és biztosított vezetékekről van szó, amiket direkt úgy terveznek, hogy "évtizedekig nem fognak hozzájuk nyúlni".

A belső cső, amiben a gáz folyik, fémből van. Erre nagyon erős műanyag bevonatokat tesznek rá a korrózió és mechanikai védelem érdekében. Holoda szerint hat-nyolc ilyen bevonatot tesznek rájuk, hiszen az üzemelési nyomás nagyon magas, 100 bar, de a szakítószilárdsági próbákon még ennél is "jóval nagyobb" nyomás alá helyezik, 150-160 barral tesztelik éppen azért, hogy ha a normál működésben bármilyen anomália következik be, ne lépjen fel műszaki probléma.

Ebből következően kizártnak nevezte Holoda, hogy műszaki probléma történt volna, de szerinte nem is búvárok szabotáltak. A szakember a Tanú című film "jugoszláv könnyűbúváraira" utalva azt mondta, "ez nem az a kategória": 100 méterre lemerülni szerinte nem olyan egyszerű, és egy ilyen vezetéket "nem lehet egy kisbicskával megfaragni".

"Nagyon komoly robbantásos támadás kell, hogy megsérüljön" - mondta Holoda Attila.

A vezetékek nem is voltak használatban, ennek ellenére a vezetéket mindig nyomás alatt tarják, mondta Holoda, éppen azért, hogy működőképes maradjon, néha oda-vissza mozgatják benne a gázt, hogy a tolózárak, a szelepek működőképesek maradjanak, ezért mindig fel vannak töltve, mondta.

Arról is beszélt, hogy a piac általában mindenre pánikkal reagál, most erre a szabotázsra is így reagált, de szerinte talán kicsit túl is reagálta, hiszen augusztus óta nem szállítottak ezen gázt, tehát Európa saját magát látja el földgázzal. Ennek ellenére a hírre harminc százalékkal ugrott meg a gáz ára. Holoda Attila szerint most mindent túlreagál a piac, és persze ebben spekulációk is vannak, de szerinte az ellátásbiztonság nem indokolja a mostani reakciót, ezért hamarosan normalizálódni fognak az árak.

Ne hagyja, hogy a Klubrádió elhallgasson! Támogassa a szabad hangot! Kattintson!