„Vásároljon
Esti gyors

Hadházy Palkovics nyilatkozatára reagálva gengszterkormányozott

7/06/2021 22:45

| Szerző: Klubrádió

Palkovics László innovációs miniszter a budapesti repülőtér visszavásárlásával kapcsolatban nyilatkozott, amire Hadházy Ákos független képviselő gengszterkormánynak nevezte az Orbán-kabinetet.

2021. június 07. Esti gyors - részlet 21.06.07. Hadházy Ákos
06:10
00:00

Ismét többségi tulajdonhoz szeretne jutni a magyar állam a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cégben. Az ügyért felelős Palkovics László innovációs miniszter a vasárnap.hu-nak nyilatkozott, és a repteret üzemeltető cég fő tulajdonosának, egy kanadai nyugdíjalapnak szánta mondatait:

„A legjobb az lenne, ha az állam nemcsak szabályozóként, a fejlesztési források gazdájaként, stratégiaalkotóként, hanem tulajdonosként dolgozhatna a szolgáltatási színvonal emelésén. Ennek érdekében mi tennénk egy méltányos ajánlatot a reptér megvásárlására. Ha ez ebben a formában nem lehetséges, akkor a Magyar Állam többségi tulajdonát szeretnénk valamilyen módon visszaállítani.”

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő erre reagálva a gengszterkormány kifejezést vette elő. Az Esti gyorsban azt mondta: sok minden miatt lehetne használni ezt a megnevezést, de itt most Palkovics miniszter nyilatkozatára gondolt, amelyet úgy értékelt, hogy a kormány megteszi a „méltányos” ajánlatát, de ha nem adják el, akkor szerinte minden eszközt bevetve mégis visszaszerzik. Az elmúlt években ugyanis három olyan vállalkozóval beszélt, aki azzal fordult hozzá, hogy megkeresték „jól szabott öltönyös, elegáns, napszemüveges fiatalemberek”, hogy úgy hallották, el akarja adni a cégét. Mikor egyikük se akarta eladni, hatósági vegzálásokat kaptak a nyakukba, aztán végül inkább a biztos pénzt választották, mint a bizonytalan vegzálásokat – mondta. Hozzátette: voltak még olyan cégeladások, amelyeket „kierőszakolt” a kormány.

Szerinte a miniszter nyilatkozata ilyen eljárásokra utal, az újdonság inkább az, hogy ilyen nyíltan csinálják. Palkovics László nagyon durván intézi ezeket a dolgokat – tette hozzá az MTA-ra, az SZFE-re és a CEU-ra vonatkozó kérdésre válaszolva.

Hadházy szerint ha egy ekkora vállalkozást akar einstandolni a kormány, az önmagában is problémás, de hosszú távon még rosszabb. Hol lesz meg a befektetők bizalma az országban; „ki az a hülye”, aki Magyarországra hozná a pénzét, ha így bánnak a hosszútávú beruházásokkal? – tette fel a kérdést.

Felhozta a Budapest Bank példáját is, amelyet szavai szerint államosított a kormány, majd „átjátszotta Mészáros Lőrincnek”. Hadházy Ákos közölte: nem hiszi, hogy a repülőtér esetében ez lenne a magyar emberek érdeke.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2021. június 07., hétfő 18:40
Műsorvezető: Hardy Mihály