„Klubrádió

A kormány visszaszerezné a Liszt Ferenc repülőteret

27/05/2021 18:33

| Szerző: Klubrádió

Ismét többségi tulajdonhoz szeretne jutni a magyar állam a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cégben.

Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a többségi tulajdon megszerzésének előkészítése Palkovics László, az innovációs tárca vezetőjének feladata lehet

Közlekedés - Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
Ferihegy
 Fotó: H.Szabó Sándor / MTI
 

A lap emlékeztet, hogy a Budapest Airportot 2005-ben 75 évre megkötött koncessziós szerződés keretében adta el a Gyurcsány-kormány külföldi befektetőknek. E szerint a magyar állam az árbevétel fél százalékát kitevő éves vagyonkezelési díjban részesülhet, de a tulajdonos által végrehajtott repülőtéri fejlesztések finanszírozási kamatterhe miatt gyakran még ennyi sem jutott el a költségvetésbe – írja a Magyar Nemzet. 

Hozzáteszik, hogy a „többségi részvénycsomag tulajdonosának az értékesítési tervei miatt nem jártak sikerrel a nagyobb tulajdonrész megszerzésére irányuló kormányzati tervek 2010 után. A vagyon további leértékelődésének az elkerülésére az állam 2011-ben lehívta az akkor még meglévő, 25 százalék plusz egy szavazatnyi részvénycsomagra vonatkozó eladási opciót” – írja a 24.hu.