„Klubrádió

Palkovics üzent a budapesti repülőteret üzemeltető cégnek

7/06/2021 16:45

| Szerző: Klubrádió

Ismét többségi tulajdonhoz szeretne jutni a magyar állam a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cégben. Az előkészítés Palkovics László, az innovációs tárca vezetőjének feladata lehet. Palkovics egy interjúban üzent a jelenlegi tulajdonosnak.

Palkovics László a Vasárnap.hu-nak nyilatkozott, és a repteret üzemeltető cég fő tulajdonosának, egy kanadai nyugdíjalapnak szánta mondatait:

"A legjobb az lenne, ha az állam nemcsak szabályozóként, a fejlesztési források gazdájaként, stratégiaalkotóként, hanem tulajdonosként dolgozhatna a szolgáltatási színvonal emelésén. Ennek érdekében mi tennénk egy méltányos ajánlatot a reptér megvásárlására. Ha ez ebben a formában nem lehetséges, akkor a Magyar Állam többségi tulajdonát szeretnénk valamilyen módon visszaállítani."

 

A koronavírus-járvány alatt a cég 110 millió eurós veszteséget termelt. Erre is reagált a miniszter:

"A mostani tulajdonosnak ez befektetés. Ha megnézzük azt, hogy az elmúlt évben hogyan alakult a légi közlekedés helyzete, teljesítménye a világjárvány miatt, akkor jelenleg ráfizetéses befektetés. Arra lehet számítani, hogy a vírus tartósabban alakítja át a nemzetközi repülés szerkezetét. Ha a korábban magas utasforgalom visszarendeződése több időt igényel, a profitvezérelt tulajdonosnak érdemes lehet inkább mással foglalkoznia. Számukra ez egy üzleti döntés, számunkra viszont fontos gazdaság- és közlekedésfejlesztési, sőt nemzetstratégiai kérdés."

(Forrás: 24.hu)