„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: Mondhatja azt az EU, ha nem vagy az Ügyészség tagja, lopni akarsz

18/05/2021 09:38

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint nem meglepő, hogy a magyar kormány nem akar csatlakozni az Európai Ügyészséghez, akkor ugyanis eredményeket kéne bizonyos ügyekben felmutatni. Az uniónak megvan a lehetősége ugyanakkor, hogy szankciókat vezessen be arra hivatkozva, hogy amely tagország nem csatlakozik a hivatalhoz, annak vezetői bizonyára lopni akarnak.

2021. május 18. Reggeli gyors - részlet 21.05.18. Hadházy Ákos
08:35
00:00

Június elsején megkezdheti a működését az Európai Ügyészség – írja az Euronews. A Laura Codruta Kövesi vezette szervezettől áttörést várnak az uniós forrásokkal zajló visszaélések felderítésében. Magyarország azonban nem csatlakozik.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint nem meglepő, de nem is kezelhetetlen a magyar kormány ellenkezése. Azt is hozzátette, hogy a kormány nyilvánvalóan azért nem akar csatlakozni, mert akkor az olyan esetekben, mint a Híd a munka világába ügyében ötödik éve folyó nyomozás is, vélhetően átfogóbb és hatékonyabb módszerekkel kéne feltárni a törvénytelenségeket. A Híd a munka világába nevű program keretében az ORÖ 1,6 milliárd forintot kapott szociális szövetkezetalapításra, de kiderült, hogy a pénzből gellérthegyi irodát vásároltak, érdemi munka azonban nem történt.

A politikus megjegyezte, hogy az Európai Uniónak minden joga megvan a kifizetéseket szüneteltetni egy tagországgal szemben addig, amíg nem csatlakozik az Ügyészséghez. Az indok is egyszerű, mondhatja azt az unió: "Ha nem akarsz az Ügyészség tagja lenni, akkor nyilvánvalóan lopni akarsz". A magyar állampolgárok már megtették, amit lehetett, a politikus szerint egyértelműen kifejezték szándékukat, hogy csatlakozzanak a hivatalhoz.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathaják meg.

Reggeli gyors/interjú Hadházy Ákossal
2021.05.18., kedd 7:35
Riporter: Dési János