„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hadházy: Ezt nem Völner-Schadl ügynek kellene hívni, hanem Rogán-ügynek

16/02/2023 19:32

| Szerző: Klubrádió

Nem Völner-Schadl ügynek kellene hívni az elmúlt időszak legsúlyosabb magyar korrupciós botrányát, hanem Rogán-ügynek – mondta Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a sajtó elvétve foglalkozott azzal, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter hogyan is kapcsolódhat a "végrehajtó maffia" ügyeihez, és ez nem elég. Éppen ezért csütörtökön részt vesz az ügy tárgyalásán, hogy felhívja a figyelmet arra, szerinte Rogán Antal kabinetminiszternek is a vádlottak padján kellene ülnie.

2024. május 02.
00:00
00:00

A hvg360-on jelent meg egy ügyvédjelölt vallomása alapján, hogy Rogán Antalt néven is nevezték a vád alá helyezett emberek a Völner-Schadl-ügyben, nem csak "Tóni" került elő, tehát tisztában lehetett az ügyészség azzal, hogy legalábbis megkeresték a minisztert.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő elmondta, ezt nem most tudta meg, nemrég posztolt róla a közösségi oldalán. Azt kicsit csalódásnak érezte, hogy a sajtóban a Rogán-szálról eddig nem igazán volt szó, ugyanakkor a Klubrádiót ezzel kapcsolatban pozitív példaként említette. Hozzátette, azért is megy el az ügy csütörtöki tárgyalására, mert nem azokról kell beszélni, akik ott lesznek, hanem azokról, akiknek nem kell megjelenniük, pedig ott lenne a helyük, és utóbbiak közül Rogán Antal a legfontosabb. Szerinte helytelen is Völner-Schadl-ügynek hívni ezt az egészet, pontosabb lenne Rogán-ügynek nevezni.

Elmondta, amikor megtette a feljelentést a "Tóni, Barbara, Ádám-ügyben" részletesen leírva, hogy kik lehetnek ők és miért gondol a 30 éves koncessziós ügyre, akkor megírták neki, hogy már nyomoznak. Majd lezárták az ügyet anélkül, hogy őt értesítették volna, noha feljelentő volt és ez törvényi kötelességük lett volna. Hogy ennek az egésznek lesz-e jogi következménye, az attól függ, hogy lesz-e rendszerváltás – közölte. Szerinte az az ügyész is felelős, aki ezeket a részleteket annyiban hagyta.

Kifejtette: az ügyben háromszor kerül elő Rogán Antal; az egyik Nagy Ádám „hamis diplomája”, ezzel kapcsolatban érthetetlennek nevezte, hogy lehet ő a miniszter kabinetfőnöke és az állami felvásárlás után a Vodafone felügyelőbizottsági tagja, miután a vádiratban benne van, hogy Schadl György intézett neki egyetemi vizsgákat. Egy másik esetben egy vállalkozó beszélt arról, hogy "Tóniéknál" jártak és a betegszállítást szerették volna megszerezni koncesszióban, ami elég problémás terület. A harmadiknál pedig egy állami feldolgozócég koncessziójáról van szó, arról tárgyalhatott Schadl és Rogán. Illetve el akarták távolítani a cég vezetőit és ezt a "miniszter asszonynál" (abban az esetben vélhetően Mager Andreánál) akarták elérni, aki erre nem volt hajlandó, de a vallomás szerint Rogán megígérte, hogy ha változás lesz, akkor elintézi. Ezek egészen elképesztően törvénytelen dolgok – foglalta össze Hadházy.

Miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása
 
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterjelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A cikkben említett ügyvédjelölt egy bizonyítékról is beszélt a vallomásában: előre tudta, ki lesz az úgynevezett Szabályozott Tevékenységek Hatóságának (ez foglalkozik a végrehajtókkal, a szerencsejátékkal és néhány koncesszióval) vezetője, noha akkor még arról se volt szó, hogy lesz ilyen hatóság. De Rogán elmondta Schadlnek, utóbbi pedig egy másik vádlottnak. Az ügyvédjelölt felírta egy papírra és lefotózta a telefonjával, hogy ki lesz a vezető, úgy, hogy tudta, ezzel bizonyítékot gyárt. Meg kellett volna nézni, hogy van-e ilyen fotó és mikor készült, de ezzel nem foglalkozott az "idézőjeles magyar bűnüldöző hatóság".

Arra a kérdésre, hogy egy miniszternek miért lehetett szüksége arra, hogy a végrehajtói karral üzleteljen, Hadházy úgy válaszolt: "nyilvánvalóan pénzért". Hozzátette, a végrehajtói karnak kellett volna törvényesítenie a végrehajtási eljárásokat, ehelyett a működése arról szólt, hogy aki nem hajlandó belemenni visszaélésekbe, azt mondvacsinált ügyekkel eltávolítsák és a saját embereiket ültessék a helyére. De miközben a nyomozók ezzel foglalkoztak, sokkal több, fontosabb dolog derült ki, amivel azonban nem törődtek, hanem hamar lezárták az ügyet. Szerinte egyébként a hatalomnak nem az a fontos, hogy ne derüljenek ki dolgok, hanem az, hogy nagy zaj legyen, amiben a fontos részletek elvesznek. 

Beszélt arról is, hogy a végrehajtói kar hivatalvezetője sem jelenik meg a vádlottak között, pedig "nélküle Schadl nem tudta volna elérni, hogy az általa és Völner által megnevezett emberek kapják meg a helyeket". Varga Judit igazságügyi miniszter azt mondja, nem tudott ezekről az ügyekről, de Hadházy felhívta a figyelmet arra, hogy Schadl vallomása szerint járt Vargánál. De ha elfogadjuk, hogy ebben az ügyben a miniszter igazat mond és Schadl hazudik, Varga Juditnak akkor is fel kellett volna mentenie ezt a hivatalvezetőt, hiszen ő a munkáltatója – hangsúlyozta a képviselő. Szerinte ezzel függ össze az is, hogy Schadl György még mindig a végrehajtói kar elnöke.

A korrupcióval, pénzmosással hivatali visszaéléssel és még számos bűncselekménnyel gyanúsított bírósági végrehajtói kar elnöke ellen bizonyítékok tárházát vonultatta fel a hatóság, lehallgatások mutatják, hogy lefizetett egy államtitkárt, és más végrehajtók kinevezését segítette, cserébe ha azok visszacsorgatnak számára pénzt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Megbeszéljük...
2023. február 16., csütörtök 17:15
Műsorvezető: Bolgár György