„Köszönjük,
Esti gyors

Litresits András: Nem konform a gyakorlattal, hogy Völner még szabadlábon van

2/02/2023 19:58

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Völner Pál személyes adatokkal visszaélve igyekezett volna hitelteleniteni politikai ellenfelét Nunkovics Tibor jobbikos képviselőt. Azonban az egyrészt az a 2021-ben kirobbant Völner-Schadl-botrány, másrészt a Nunkovics ártatlansága miatt végül nem került sor a lejáratásra. Azonban a bűncselekményt súlyosbítja az a tény, hogy Völner hivatalos személyként kísérlet meg visszaélni személyes adatokkal – mondta Litresits András. Hozzátette, aggályos, hogy Völner még szabadlábon van. Az eset kapcsán Nunkovics Tibor és Litresits András is megszólaltak az Esti gyors című műsorban.

2023. február 02. Esti gyors - részlet 2023.02.02. Nunkovics Tibor
07:50
00:00

Az igazságügyi tárca vád alá helyezett volt államtitkára, Völner Pál a végrehajtói kar elnökétől, Schadl Györgytől próbált terhelő adatokat szerezni a Jobbik képviselőjéről, Nunkovics Tiborról, hogy felhasználja azokat a választási kampányban. A kilakoltatások ellen kiálló Nunkovicsot azzal próbálták volna lejáratni, hogy elterjesztik róla, regisztrált a végrehajtói kar által működtetett árverési rendszerbe, amivel ingatlanárveréseken is részt vehet, így végső soron kilakoltatásokban is közreműködhet.

Schadl ki is adta volna a kért adatokat, azonban utólag kiderült, Nunkovics azért regisztrált a végrehajtói kar rendszerébe, hogy a  végrehajtási hivatal közbenjárásával megkapja azokat az adatokat, amelyeket a közérdekű adatigénylését során kért ki. 

Bicskanyitogató, hogy az illetékes szervek egy "haveri telefon" hatására kiadják az állampolgárok azon adatait, amit egyébként "a tíz körmükkel kellene védeniük" – mondta Nunkovics az Esti gyors című műsorban. Hozzátette, egy normális demokráciában nem így működnek ezek a dolgok. "Dühítő, hogy ha ezt meg tudják tenni egy ellenlábassal, akkor miért ne tudnák megtenni bárkivel ebben az országban, akinek éppen nem tetszik a véleménye számukra" – nyilatkozta a jobbikos politikus.

2023. február 02. Esti gyors - részlet 2023.02.02. Litresits András
08:50
00:00

A Btk. szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha a személyes adattal való visszaélést hivatalos személyként, vagy közmegbízatás felhasználásával követik el – szólalt meg az ügy kapcsán Litresits András ügyvéd, a Nemzeti Választási bizottság tagja szintén az Esti gyors című műsorban. Hozzátette, a Btk. szerint, hogyha valaki megkísérli, de nem fejezi be a bűncselekmény, azt is ugyanúgy kell büntetni, mintha befejezték volna.

Völner Pál esetében megalapozott gyanúja van annak, hogy vissza kívánt élni Nunkovics Tibor olyan adataival, amelyeket a véghajtói karnak anonim módon kellett volna kezelnie – nyilatkozta Litresits.

Mennyire látja konformnak a jogállamisági szokásokkal és normákkal a Völner–Schadl-ügy eddigi eljárási cselekményeit? – tette fel a kérdést a műsorvezető, Kárpáti János. Litresits erre úgy reagált, aggályos, hogy Völner Pál szabadlábon védekezik és még ügyvédként is praktizált egy darabig. Egy átlagember egészen biztos, hogy nem lenne szabadlábon ilyen súlyos bűncselekmények gyanúja esetén – fogalmazott Litresits. Bár az eljárás "nagyjából komformnak tűnik a gyakorlattal" – tette hozzá az ügyvéd.

Litresits felhívta a figyelmet arra, hogy 2017-ben Schadl arról beszélt az Indexnek, hogy jogi diplomát kell szerezniük a véghajtói kar tagjainak.  Ekkor 170-en dolgoznak a karnál, Schadl azt mondta, hogy 20-25-30 olyan végrehajtó van, akik ha nem teljesítik a jogi kart, akkor megszűnik a végrehajtói megbízatásuk. Rövidesen 230-ra emelkedik a számuk – mondta ekkor Schadl. Litresits szerint érdekes gondolatkísérlet Schadl György idejében kötelezővé tették a jogi diplomát a végrehajtónak, ugyanakkor emiatt többeknek megszűnt az állása. Majd évekkel később kiderül, hogy lehet, hogy más indoka is volt itt a létszámok mozgásának – mondta Litresits. 2017 azért is érdekes, mert ekkor még nem Varga Judit volt az igazságügyi miniszter – tette hozzá. 

A információk szivárogtatása egyaránt lehet a Pintér Sándor és Rogán Antal közti rivalizálás eszköze, és a Völner-Schadl-ügy vádlottjainak zsaroló taktikája – osztotta meg a Megbeszéljük című műsorban feltételezéseit Lendvai Ildikó.

A teljes beszélgetéseket a fenti lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. február 02., csütörtök 18:16
Riporter: Kárpáti János