„Köszönjük,
Reggeli gyors

A fideszes polgármester, aki egy hét alatt változtatott az álláspontján

7/10/2022 11:47

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Hiába minden, a rendőrség a fideszes polgármester parancsára kilakoltatott egy idős professzornőt az 5. kerületi lakásából. A rendőrség fellépése brutális volt, egy országgyűlési képviselőnek az ujját is eltörték, a nő hajléktalan lett. A Város Mindenkié csoport aktivistája a Reggeli gyorsban beszélt arról, hogy 100-ból 99 esetben sikerül megakadályozni a kilakoltatást, de most a polgármestert úgy sem lehetett meggyőzni, hogy kifizették a nő adósságát.

2022. október 07. Reggeli gyors - részlet 22.10.07. Faragó Renáta
08:37
00:00

Kovács Zsuzsa professzor, a magyarság történetének elismert kutatója szeptember elején levelet kapott a végrehajtótól, hogy október 6-án délelőtt 10-kor ki fogják lakoltatni. Faragó Renáta, A Város Mindenkié aktivistája harminc másik aktivistával együtt megpróbálta ezt megakadályozni, de sikertelenül, Faragó erről beszélt a Reggeli gyorsban.

 
Kilakoltatás és élőlánc
 

Kép: A Város Mindenkié

Magyarországon a kilakoltatások azért is nagyon kényes téma, mert kiderült, a végrehajtók maffiát alkotnak, a vezetőjük, Schadl György pedig a Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, aki egy éve rácsok mögött van, de a bűntársaival is feltöltött végrehajtói kar ennek ellenére sem hajlandó leváltani őt az elnöki pozíciójáról. Schadl Völner Pál volt államtitkárt is lefizette a gyanú szerint, hogy olyan törvényt alkosson, ami megkönnyíti a kilakoltatásokat. 

A végrehajtó maffia a fideszes kapcsolatai révén az V. kerületbe is elér, ahol Schadl számos önkormányzati lakáshoz jutott hozzá töredék áron. A kilakoltatások ellen a fővárosi önkormányzat azzal védekezik, hogy a múlt héten megszavazta azt a javaslatot, hogy a fővárosi önkormányzatok önmérsékletet tanúsítanak, és áprilisig nem lakoltatnak ki senkit. 

Tehát a Belváros-Lipótváros Önkormányzata vállalta, hogy az önkormányzat a saját hatáskörében intézkedik a folyamatban lévő kilakoltatások felfüggesztéséért. Így az aktivisták azt gondolták, hogy ha erre a tényre felhívják az önkormányzat figyelmét, akkor ez elég lesz, mert biztos csak félreértés történt, de napokig nem kaptak választ, és kedden végül azt közölték velük, hogy nem állítják le a kilakoltatást. Arra hivatkoztak, hogy régóta húzódik az ügy, és bírósági végzés is van a végrehajtáshoz, de Faragó felhívta a figyelmet arra, hogy hiába van ilyen bírósági végzés, a kilakoltatást kérő, ebben az esetben az önkormányzat igenis felfüggesztheti a végrehajtást.

Tehát Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester egy héttel a szavazás után úgy döntött, Kovács Zsuzsának távoznia kell a lakásából.

Faragó Renáta elmondta, csütörtökön harminc aktivistával együtt felálltak belvárosi, belső gangos, 5. emeletre vezető csiga, hogy megakadályozták az idős nő kilakoltatását, és az önkormányzattól ismételten azt kérték, hogy állítsák le a kilakoltatást. A rendőröknek hiába mutatták, hogy törvénytelen, amit tesznek, sőt azt is vállalták, hogy kifizetik a teljes tartozást, erről pedig aláírt pecsétes nyilatkozatot mutattak, de azt nem vették figyelembe, és a rendőrök elkezdték elcipelni az embereket a lépcsőről. Eközben pedig Tordai Bence országgyűlési képviselőnek az ujja el is tört.

Faragó Renáta szerint a rendőrök minél gyorsabban túl akartak lenni a procedúrán, holott szerinte figyelembe kellett volna venniük, hogy túl sok ember van ott, ezért a csigalépcsőn nem biztonságos lecipelni egyeként 30 aktivistát, de a rendőröket nem lehetett meggyőzni, "ők egy végrehajtó szerve ennek a kegyetlen feladatnak" - mondta az aktivista.

A nő hajléktalanszállóra került, a belvárostól egy levelet kapott, hogy hivatalosan is hajléktalan lehet, a Város Mindenkié próbált neki egy jobb helyre szállót találni, így most a főváros egyik szállójára került. Persze egy ilyen végrehajtás során mindenkiben felmerül, hogy valaki kinézhette magának az idős nő lakását, ezért kellett kilakoltatni, amire Faragó azt mondta, ez a szcenárió neki is eszébe jutott, hiszen annak ellenére, hogy ez egy pici szükséglakás, de a belvárosban van, az Október 6-a utcában, "nyilván van értéke".

Faragó elmondta, amikor valakit kilakoltatással fenyegetnek és hozzájuk fordul, akkor igyekeznek a nyilvánosság mellőzésével megegyezni a kilakoltatást kérővel, ebben az esetben az önkormányzattal, hogy milyen feltétellel tudna maradni, és felhívják ilyenkor az önkormányzatok figyelmét arra a törvényi kötelezettségükre is, hogy senkit se tegyenek hajléktalanná. A civilek szerint innentől az önkormányzatnak mindent meg kellene tennie annak érdekében, hogy az érintettet a lakásban tartsák, de ha nem megy, mert mondjuk évek óta tart az ügy, vagy az ügyfél nem együttműködő, akkor a Város Mindenkié csoport szívesen besegít. Akár szociális munkával, vagy alapítványi támogatásból a hátralék rendezésében is segítenek. Így Faragó szerint 100-ból 99 esetben sikerül is megegyezni a kilakoltatások előtt, tehát a nyilvánosság elé kerülő ügyekben már ezeken túl vannak, és polgári engedetlenséggel igyekeznek megakadályozni a kilakoltatást. Ez az utolsó pont.