„Klubrádió
Esti gyors

Tordai: Nem egy eltört ujj a dráma, hanem a fideszes polgármester kegyetlensége miatti kilakoltatás

6/10/2022 20:02

| Szerző: Klubrádió/szg

Mikor a Város Mindenkié (AVM) aktivistái élőlánccal tiltakoztak egy 67 éves lipótvárosi nő kilakoltatása ellen, a rendőrök elrángatták a két részt vevő országgyűlési képviselőt, Jámbor Andrást és Tordai Bencét, utóbbinak eltört az ujja. Azonban a politikus azt mondta: ez a legkevesebb. Az igazi dráma, hogy "a fideszes polgármester kegyetlensége" miatt utcára tett, idős nő valószínűleg nem élhet már saját lakásban, hajléktalanná válik.

2022. október 06. Esti gyors / részlet, Tordai Bence (22.10.06.)
07:19
00:00

Azt kérdeztük az Esti gyorsban Tordai Bence párbeszédes országgyűlési képviselőtől, hogy van az eltört ujja. Mint mondta, ez a legkevesebb, kicsit lüktet, de pár hét alatt meggyógyul. Azonban nem ez az igazi dráma, hanem az, hogy a „fideszes polgármester kegyetlensége” miatt utcára tett, idős asszony valószínűleg nem élhet már saját lakásban, hajléktalan lesz, szállókon vagy az utcán kell élnie.

Ugyanis délután a Város Mindenkié (AVM) aktivistái élőlánccal tiltakoztak egy 67 éves lipótvárosi nő kilakoltatása ellen. A rendőrök elrángatták a két részt vevő országgyűlési képviselőt, Jámbor Andrást és Tordai Bencét, utóbbinak az intézkedés közben eltört az ujja. Az idős nőnek el kellett hagynia a lakást.

Tordai Bence elmondta, önkormányzati lakásról van szó, és a fővárosi közgyűlés ellenszavazat nélkül – az V. kerületi fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter szavazatával együtt – megszavazta a kilakoltatási moratóriumot, tekintettel a megélhetési válságra és ennek a gyakorlatnak a kegyetlenségére. Ennek ellenére, egy minimális tartozás miatt, amit ráadásul kifizetett volna egy jótékony alapítvány, kivezényeltek húsz rendőrt és elvitték az idős nőt hajléktalanszállóra. Csárdi Antal, a körzet országgyűlési képviselője és Karácsony Gergely főpolgármester is kereste a polgármestert, aki azonban nem függesztette fel a kilakoltatást. Az AVM aktivistái ott voltak, ő is tulajdonképpen egy volt közülük, és amikor a rendőrök ráncigálták, eltört az ujja, de „ez a legkevesebb” – fogalmazott.

Egy másik ügyben is kérdeztük Tordai Bencét. Szerinte az önkormányzatokat gyámság alá vonták – ez egy friss rendeletből derül ki – méghozzá amiatt a válság miatt, „amit a kormány, illetve az állami energiakereskedő cég idézett elő”. Felhozta  Szentendre példáját, ahol a 17,5-szeres áremelkedést nem fogadták el, ehelyett 26-szorosat ajánlottak nekik, ami a valaha volt legmagasabb holland gáztőzsdei ár kétszerese. Erről sok szó volt a sajtóban, arról már talán kevésbé, hogy a 26-szoros ajánlat után adtak harmadikat, a tavalyi 10-szeresét, tehát egy kis botrány miatt tudtak 60 százalékot védeni, vagyis nem volt annyira jól beárazva.

Az érintett állami cég az MVM Next; sokat gondolkodtak azon, hogy ki nyerészkedhet az önkormányzatokon, akár a gázt, akár az áramot miért adják tovább „elképesztő extraprofittal” a magyar fogyasztóknak. Szerinte ezzel akarják betömködni a lyukakat a költségvetésben, és ezt értik, csak nem fogadják el. Amikor ez „olyan szintű pofátlanságig fajul”, mint hogy a valaha volt legmagasabb tőzsdei gázár duplájáért próbálják eladni az önkormányzatnak a gázt, akkor valamit lépni kell.

Azt is megjegyezte, hogy aki meg tudott állapodni gázszerződésről az első körben, az a XII. kerületi fideszes önkormányzat volt; Pokorni Zoltánéknak valahogy 7-szeres áron is megszámítják, ami másnak 26-szoros (vagy ha nagyon kiabál, akkor 10-szeres). Ha el akarná hárítani azt a vádat az állami cég, hogy politikai alapon áraz, akkor az ő érdeke is az lenne, hogy az árazási gyakorlat legyen nyilvános. Ezzel együtt a hosszútávú orosz gázszerződésnek is nyilvánosnak kellene lennie – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Tordai Bence / Facebook

Esti gyors
2022. október 06., csütörtök 18:30
Műsorvezető: Hardy Mihály