„Klubrádió
Esti gyors

Belváros: még a fideszes vezetőnek is sok volt, ami ott ment

20/01/2022 20:20

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Szépen összekötődnek a fideszes politikusok egyes ügyei, a napokban például a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének, Schadl Györgynek kerültek napvilágra az V. kerületi ügyei, ahol két ingatlanhoz is gyanús körülmények között jutott hozzá. A belvárosi ellenzék egyik képviselője az Esti gyorsban beszélt arról, hogyan intézik még most is az ügyeket Rogán Antal egykori kerületében.

2022. január 20. Esti gyors / részlet, Kovács Alex Gábor (22.01.20.)
06:13
00:00

Az V. kerületben márpedig nem lesz vizsgálódás, mivel a fideszes többségű önkormányzat megakadályozta egy vizsgálóbizottság létrehozását, amely a Völner-ügyben megismert Schadl György kerületi ingatlanszerzéseinek szálait bogozta volna.

Kovács Alex Gábor, a kerület ellenzéki képviselője (MSZP) az Esti gyorsban elmondta, hogy a kerületi vizsgálóbizottság annak járt volna utána, hogy hogyan került Schadl tulajdonába két kerületi ingatlan. Ez egy hasonló vizsgálóbizottság lett volna, amit a Fidesz kezdeményezett a fővárosban, és amelyet az ellenzék is támogatott, de ugyanez visszafelé nem ment. 

 
Kovács Alex Gábor, MSZP Forrás: Facebook


Pedig az egyik ingatlaneladást még a kormányhivatal fideszes vezetője is elutasította. Ugyanis Kovács szerint "a Fidesz által pályázatnak nevezett eljárás során" az eredeti pályázati csomagban a szóban forgó ingatlan még csak nem is szerepelt, hanem egy későbbi előterjesztéssel került bele a csomagba, és az erről való döntést Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester egyszermélyben hozta meg.

Egy másik Városház utcai ingatlan pedig úgy került Schadlhoz, hogy egy bérlő beadta a vásárlási igényét az ingatlanra, de valahogy nem ő, hanem Schadl tulajdonába került. Kovács szerint mindez úgy, hogy az V. kerületi önkormányzat akadályozza a fővárosi önkormányzatot, hogy élni tudjon az elővásárlási jogával, holott ezeknél az ingatlanoknál a fővárosnak minden esetben van elővásárlási joga.

Kovács Alex szerint ők már két éve folyamatosan jelezték a polgármesternek, hogy a fideszesek "által pályázatnak nevezett eljárással komoly problémák vannak". Többször a kormányhivatalhoz is fordultak, de Sára Botond fideszes képviselőjelölt, a volt józsefvárosi polgármester vezette hivatal "nem nagyon volt partner". Igaz, mondta Kovács, hogy apró eredményt el lehetett érni: az említett pályázattal kapcsolatban "még Sára Botondnak is sok volt, amit az V. kerület csinált, és rendreutasította az önkormányzatot, újra kellett alkotni a határozatokat, mert nem megfelelően hirdették ki, nem írták bele hogy ki a vevő és hogy mennyiért adták el az ingatlanokat".

Az országgyűlési választáson a kerületben Csárdi Antal indul az ellenzék színeiben, mondta Kovács.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Kovács Alex Gáborral
2022. január 20., csütörtök 18.20
riporter: Kárpáti János