„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lendvai: Egyaránt lehet viszály és zsarolás eszköze is a szivárogtatás a Völner-Schadl-ügyben

2/02/2023 18:47

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A információk szivárogtatása egyaránt lehet a Pintér Sándor és Rogán Antal közti rivalizálás eszköze, és a Völner-Schadl-ügy vádlottjainak zsaroló taktikája – feltételezi Lendvai Ildikó.

2023. február 02. Megbeszéljük - részlet 23.02.02. Lendvai Ildikó
17:14
00:00

Egyre több részlet derül kis a Völner-Schadl-ügy kapcsán. A téma Lendvai Ildikót is foglalkoztatja. Az MSZP volt elnöke és országgyűlési képviselője De miért szivárogtatták ki? címmel jelentetett meg véleménycikket a Népszavában.

A politikus szerint elképzelhető, hogy az ügyben megjelenő újabb és újabb információk, lehallgatások, hanganyagok a kormányzaton belüli viszályok eredményeként szivárognak ki. A Megbeszéljük csütörtöki adásában arról beszélt, szerinte keveseknek van módjuk szivárogtatni, ilyen a nyomozóhatóság, és a titkosszolgálat, amelynek kifejezetten ez a feladata. Lendvai egészen biztos abban is, hogy egy ilyen súlyú, "a politika közepébe nyilazó" ügy fejleményeiről a miniszterelnöknek is tesznek napi jelentéseket. Ebből Lendvai számára az következik, hogy Orbán Viktor környezetében is lehet olyan ember, akinek módjában áll információkat kiadni.

A politikai és ahhoz közeli személyek konfliktusai ismertek. Ezért – ugyancsak találgatás szintjén – Lendvai a Pintér Sándor belügyminiszter és Rogán Antal közti ellentétre gondol. A 2022-es választásokig a Belügyminisztérium hatáskörébe tartozó  a polgári nemzetbiztonsági szolgálat a Miniszterelnöki Kabinetirodához került. Így nagon is elképzelhető, hogy "ezek egymás felé szálló nyilak".

"Orbán az ilyen konfliktusokat egy darabig hagyni szokta, nem biztos, hogy ellenére van. Nyilván, ha elér a kellemetlenség – magyarán ha a kiömlő, bűzlő trágyalé elér egy szintet – akkor valószínűleg közbelép" – mondta Lendvai.

Másik lehetőségként azt is el tudja képzelni, hogy a vádlottak akarnak zsarolni ezekkel az információkkal, mert lehet üzenetként is értelmezni a szivárogtatásokat, mely szerint mások sincsenek biztonságban. Völner Pál a lehallgatások engedélyezéséért felelős tárca államtitkára volt. Schadl György pedig – talán túlozva – de már 60-70 képviselő feldobásáról beszél.

"A zsarolás lehetősége keresztül-kasul hatja át a történetet" – mondta.

Varga Judit igazságügyi minisztert a ugyancsak elérheti a botrány, akkor is, ha a konkrét pénzmozgáshoz nincs köze, hiszen lehallgatott felvételeket konkrétan utalnak rá. Az ő esetében Orbán vélhetően hamarabb közbelép, hiszen a miniszter az uniós tárgyalásokon kiemelt szerepet lát el.

Bármely esetről legyen is szó, Lendvai arra számít, hogy a miniszterelnök azzal igyekszik majd elsimítani az ügyet, hogy elővesz egy legalább részben kreált ellenzéki ügyletet, és abból csinál az ellenzéket legalábbis kínos helyzetbe hozó botrányt, amellyel elfedheti sajátját.

 
Lendvai Ildikó
 

A csütörtöki Esti gyorsban Nunkovics Tibor, a Jobbik pártigazgatója és Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság tagja is meg szólalt a témában, utóbbi új szempontokat is említett.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Megbeszéljük.../interjú Lendvai Ildikóval
2023.02.02., csütörtök 17:15
Riporter: Bolgár György