„Klubrádió
Esti gyors

"Az igazságszolgáltatás meggyalázása, hogy megsemmisítették a Schadlnél talált kompromittáló felvételeket"

26/01/2023 20:36

| Szerző: Klubrádió

Bár törvényes gyakorlat volt, de jogszakmai szempontból mégis komoly szakmai hibának számít a Schadl György széfében talált bizonyítékok megsemmisíttetése – mondta Magyar György ügyvéd. Magyar az Esti Gyors című műsorban arról is beszélt, hogy ez az ügy mintapéldája annak, miért mondja az Európai Bizottsága, hogy Magyarországon az igazságszolgáltatással semmi sincs rendben.

2023. január 26. Esti gyors - részlet 2023.01.26. Magyar György
07:21
00:00

Magyar György álláspontja szerint ebben az ügyben valakit mentenek, mert egészen furcsa, hogy zárt egységből kikerült iratokat a sajtó, majd a közvélemény megismer, az ügyészség pedig úgy, ahogy van, megsemmisíti, mondván, nincs itt semmi látnivaló.

Magyar György szerint büntetőeljárási oldalról nézve azért volt tisztességtelen az ügyészség részéről, hogy megsemmisítették a Schadl György páncélszekrényében talált bizonyítékokat, mert egy büntetőeljárás keretei közt – amikor még nem derült fény az összefüggésekre – még nem tudhatja a nyomozóhatóság, hogy melyik bizonyítéknak jelentősége és melyiknek nem.

Az ügy részleteiből annyi tudható, hogy Schadl nem válogatott a különböző lehetőségek közül: ha kellett, akkor korrumpált, ha kellett, akkor kéklámpát használt, eltett bizonyítékokat, majd olyan pályázatokat fogadott el, ahol fizetett a kliens, és nem fogadott el olyat, ahol nem fizettek – sorolta Magyar György. Hozzátette, a Schadl széfjében talált dokumentumokat akkor sem lehet megsemmisíteni, ha a jelenlegi ügyhöz nem is kapcsolódnak. A dokumentumok felhasználásáról a nyomozóhatóságnak kell eldöntenie, hogy egy másik eljárás esetén esetleg relevánsak lehetnek-e – nyilatkozta az ügyvéd.

Egy jogállamban nem fogadható el, hogy az ügyészség dönt arról, hogy melyik ügyet viszi bíróságra, és melyiket engedi el jogorvoslat nélkül – mondta Magyar György. Hozzátette, nem véletlen, hogy az Európai Bizottság jogállamisági vizsgálatot folytat Magyarországon. Magyar György szerint a Schadl-ügy a mintapéldája, hogy  az Európai Bizottsága mit kifogásol, és miért tart vissza uniós forrásokat. A jogállamnak az is egy alapfeltétele, hogy nem lehet megúszni súlyos bűncselekményeket azért, mert az ügyészség megsemmisít fontosnak tűnő vagy valakit elfedő bizonyítékokat – nyilatkozta Magyar György. 

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Magyar Györggyel
2023. január 26., csütörtök 18:37
Riporter: Hardy Mihály