„Klubrádió
A lényeg

Az ügyészség megsemmisítette a Schadl széfjében talált kompromittáló felvételeket

24/01/2023 14:26

| Szerző: Klubrádió

Az ügyészség szerint nincs közük a Schadl–Völner-ügyhöz azoknak a felvételeknek, amelyeket a végrehajtói kar elnökénél tartott házkutatáskor találtak 2021 novemberében, ezért megsemmisítették azokat – írja az Rtl.hu. Schadl hálószobájának páncélszekrényéből került elő egy boríték, amelyben szexuális aktust ábrázoló fényképek voltak.

Ahogy az egy éve kiderült, Schadl György, a végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnöknének hálószobájából, a páncélszekrényéből került elő egy boríték, amelyben két fénykép volt. Az ügyészség összefoglalója szerint a fotókon „egy férfi egy nővel szexuális aktust folytat egy ágyon, egy tükrös-tolóajtós szekrény mellett. Ezt az aktust egy másik személy fényképezi, ő is látszik a felvételen. Mindannyian meztelenek.”

A képek mellett kinyomtatott üzenetek és két DVD is volt a páncélszekrényben, amelyre egy közszereplő vezetéknevét írták. Az ügyészség akkor úgy fogalmazott, „a lefoglalt boríték egy közéleti személyre nézve kompromittáló adatokat és feltehetően kompromittáló videófelvételt is tartalmaz”.

Schadl György a rendőröknek azt mondta, nem tudja, mi van a DVD-ken, ahogyan azt sem, hogyan kerültek azok a páncélszekrénybe. A házkutatás során rengeteg bűnjelet lefoglaltak, a nyomozás során azokat, amelyek nem bizonyultak relevánsnak visszaadták.

Az Rtl.hu által megismert nyomozati iratok alapján az ügyészség végül nem tartotta indokoltnak, hogy kivizsgálja, történt-e valamilyen bűncselekmény a felvételekkel kapcsolatban.

A felvételekről azt írta az ügyészség tavaly május 19-én: „A lefoglalt bűnjelekről megállapításra került, hogy azok az eljáráshoz nem kapcsolódnak, az eljárásban vizsgált bűncselekmények tekintetében bizonyító erővel nem bírnak, tárgyi bizonyító eszköznek nem minősülnek.  Mindezek alapján, mivel a lefoglalásra az eljárás érdekében már nincsen szükség, ezért azok lefoglalását megszüntetem”.

Az ügyészség indoklásában azt írta: Schadl György nem tudta, hogyan került a páncélszekrénybe a felvétel. „Tekintettel arra, hogy az eljárás során arra más sem jelentett be igényt, ezért – mivel azok értéktelenek – a lefoglalt tárgyak megsemmisítéséről kellett rendelkeznem” – tették hozzá.

A megsemmisítésről külön jegyzőkönyv készült, ennek alapján a bűnjeleket és az egyetlen másolatukat is megsemmisítették: a fényképeket iratmegsemmisítővel, a DVD-ket „fizikai alaktalanítással”.

A Schadl–Völner-ügy 2021. december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, akkori igazságügyi államtitkár Völner Pál a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Völnerről éppen hétfőn derült ki egy nyilvánosságra került lehallgatásból, hogy azt mondta: tud olyat mondani, "hogy egy-két embernek meginogjon a széke." Schadl György már bő egy éve letartóztatásban van.

Beismerés esetén Schadl György 10, Völner Pál 8 év börtönbüntetést, 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetést kaphat, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra ítélhetik, és az ügyészség azt is indítványozta, hogy rendeljenek el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.