„Klubrádió
A lényeg

Ítélethozatalig börtönben marad Schadl György

16/12/2022 19:34

| Szerző: Klubrádió

Az ünnepeket is börtönben tölti Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke, akinek a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése értelmében az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig biztosan rács mögött kell maradnia – tudta meg a 24.hu.

A Fővárosi Ítélőtábla tájékoztatása szerint a hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt Schadl György és társai ellen indult büntetőügyben a bíróság december 15-én meghozott végzésével helybenhagyta az elsőfokú végzést, így Schadlnak és a harmadrendű vádlottnak legalább az első fokú ítélet kihirdetéséig börtönben kell maradnia. Közölték, a másodfokú határozat a meghozatala napján véglegessé vált, ellene további fellebbezésnek nincs helye.

A bíróság szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítése és a bűnismétlés veszélye miatt tartotta fent a kényszerintézkedést. Az ítélőtábla is egyetértett ezzel. Mint írták, alappal feltételezhető, hogy a letartóztatás megszüntetése esetén a vádlottak kivonnák magukat az eljárás alól, a bíróság elől megszöknének, elrejtőznének. Az elsőrendű vádlott, Schadl György esetében ennek veszélyét az sem ellensúlyozza, hogy családi kapcsolatai Magyarországhoz kötik.

Hozzátették: az is alappal feltételezhető, hogy enyhébb kényszerintézkedés esetén a vádlottak a tanúbizonyítás sikerességét valamilyen módon meg akarnák hiúsítani. Ennek veszélye bizonyos tanúk esetében még nagyobb. Az ítélőtábla szerint tényként rögzíthető, hogy az elsőrendű vádlott az esetlegesen vagyonelkobzás alá eső dolgok lefoglalásának meghiúsítására törekedett. (Szintén a 24.hu írta meg a vádirat alapján, hogy Schadl György kitelefonált a börtönből, hogy felesége és apja rejtse el luxusóráit és az ékszereket, hogy azokat a hatóságok ne tudják lefoglalni.)

A végrehajtói kar elnökét tavaly novemberben tartóztatták le, tehát már a második karácsonyát tölti majd rács mögött. Schadl abban a büntetőügyben vádlott, amiben Völner Pál is. Az ügyészség szerint a hivatali vesztegetés elfogadásával vádolt volt igazságügyi államtitkár három éven át kapott rendszeresen kenőpénzt – összesen 83 millió forintot – az MBVK elnökétől. Schadl az ügyészség gyanúja alapján ennél is jóval több pénzre, több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén, nagyobb részt a közbenjárására kinevezett végrehajtók osztalékából.