„Klubrádió
A lényeg

Szóba sem került Schadl leváltása a végrehajtók közgyűlésén

21/12/2022 17:46

| Szerző: Klubrádió

Szóba sem került a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar december 2-i éves közgyűlésén a Völner-Schadl-ügyként elhíresült korrupciós botrány, és fel sem merült, hogy annak egyik érintettje, a már bő egy éve letartóztatásban lévő Schadl Györgyöt megfosszák elnöki tisztségétől – írta meg a hvg.hu. 

Tagdíjemelés, éves beszámoló elfogadása és hasonló, a normál működéshez kapcsolódó napirendi pontokat tárgyalt legutóbbi ülésén a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) – tudta meg a hvg.hu a közgyűlés egyik résztvevőjétől.

A portál forrásai szerint szó sem esett viszont arról, hogy a végrehajtói kar egyáltalán nem a normál keretek között működik éppen, a kar elnöke immár 13 hónapja letartóztatásban van, és nemrég vádat is emelt az ügyészség Schadl György ellen.

A letartóztatása miatt amúgy elnöki teendőit ellátni képtelen Schadl „papíron” jelenleg is hivatalban lévő vezető, a honlapon is elnökként szerepel, és semmi nem utal arra, hogy feladatát amúgy Lukács Tamás alelnök végzi – az elnök helyett a közgyűlést is ő hívta össze.

A hvg.hu úgy értesült, a tanácskozáson fel sem merültek az egész kamarát behálózó korrupciós vádak, és a súlyos, Völner Pál egykori igazságügyi államtitkárt is érintő büntetőügy miatt letartóztatott elnök leváltása. Pedig forrásuk szerint tisztségéből kétharmados többséggel bármikor visszahívható az elnök vagy más tisztségviselő, ám ilyen napirendi pontra a közgyűlésen nem érkezett javaslat, ez szóba sem került“.

Az egész téma csak érintőlegesen úgy merült fel, hogy Lukács Tamás alelnök mintegy mellékesen ismertette: a négytagú elnökség képes ellátni az elnöki teendőket, és egyelőre ez így marad a 4 év után, 2023 szeptemberében esedékes, teljes tisztújításig.

Egyébként Keresztes László Lóránt LMP-s képviselő megkérdezte a kormányt, „Meddig tartják még pozícióban a korrupt fővégrehajtót?”. Éppen a Völner posztjára kinevezett Répássy Róbert államtitkár válaszolt: „Sajnálattal értesültünk róla, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar 2022. december 2-án közgyűlést tartott, de az elnök visszahívása, vagy tisztújítás nem szerepelt a napirendjén”.

Az ügy hátteréről: az ügyészség szerint a hivatali vesztegetés elfogadásával vádolt Völner Pál volt államtitkár három éven át kapott rendszeresen kenőpénzt – összesen 83 millió forintot – az MBVK elnökétől. Schadl az ügyészség gyanúja alapján ennél is jóval több pénzre, több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén, nagyobb részt a közbenjárására kinevezett végrehajtók osztalékából.