„Klubrádió
A lényeg

Nem praktizálhat ügyvédként Völner Pál

8/11/2022 07:38

| Szerző: Klubrádió

Noha szabadlábon védekezhet, a Schadl Györgytől összesen 83 millió forintnyi kenőpénzt elfogadó Völner Pál ügyvédi tevékenységét felfüggesztették, le kellett adnia bélyegzőjét, ügyvédi igazolványát érvénytelenítették.

Nem gyakorolhatja október vége óta ügyvédi tevékenységét Völner Pál. A volt igazságügyi államtitkár néhány hete még dolgozott, de ügyvédi státuszát inaktívra változtatta a kamara a vádemelés után. Fegyelmi eljárás is folyik ellene, ha bűnösnek találják, soha többet nem praktizálhat ügyvédként – írja a hvg.hu.

Völner Nyergesújfalun praktizált céges és munkaügyi kérdésekben eljáró ügyvédként.

Ám a vádemelés óta ennek is vége. Október végén felfüggesztették Völner ügyvédi tevékenységét, így a volt politikusnak le kellett adnia a bélyegzőjét, ügyvédi igazolványát érvénytelenítették, az ügyvédek névjegyzékében pedig a státusza inaktívra változott, vagyis nem dolgozhat ügyvédként.

A volt államtitkár egyéni ügyvédi praxisának felfüggesztését a hvg.hu-nak megerősítette az erről szóló határozatot aláíró Becker Tibor ügyvéd is, aki a Völner esetében területileg illetékes Komárom-Esztergom megyei ügyvédi kamara elnöke.

Az ügyvédekre vonatkozó törvény szerint ugyanis a kamarai elnök köteles a felfüggesztésről dönteni, ha az ügyvéddel szemben olyan szándékos bűncselekmény miatt emelnek vádat, amelynek büntetési tétele ötévi szabadságvesztésnél súlyosabb. Márpedig ez ilyen:

Völnerre 8 év börtönbüntetést kér az ügyészség, emellett 25 milliós pénzbüntetést, a közügyektől 10 évre szóló, az ügyvédi tevékenységtől pedig végleges eltiltást, valamint vagyonelkobzást javasol.