„Klubrádió
A lényeg

444: Schadl György legjobban a kék villogója elvesztésén húzta fel magát

25/01/2022 09:44

| Szerző: Klubrádió

A 444 újabb részleteket közölt a végrehajtói botrány nyomozati anyagából, most az derült ki, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatásban lévő elnöke, Schadl György minden követ megmozgatott, hogy visszaszerezze a szabálytalanul használt kék villogót az autójára, amivel tilosban parkolhatott, és a buszsávot is használhatta. Végül sikerrel is járt, hiszen mikor a ferihegyi reptéren lekapcsolták, újra volt kék lámpa az autóján. A történetben felbukkan "Tóni" és "Barbara" neve is.

Schadl György telefonját már lehallgatták, amikor 2021. május 12-én reggel a Villányi úton megállította egy rendőr, hogy ellenőrizze, miért használ kék villogót – írja a 444 a Schadl-Völner ügyet feldolgozó cikksorozat ötödik részében. Schadlnál semmilyen irat nem volt, de rögtön felhívta a magán-mentőszolgálatot irányító ismerősét azzal, hogy „egy jóképességű rendőr megállította, és b*szakodik”, majd át is adta a telefont a rendőrnek, hogy tisztázzák a problémát a magán-mentőszolgálat ügyvezetőjével.

Ahogy a Telex összefoglalja, a villogó úgy került a Skoda Superbre, hogy a Schadl cége által vásárolt autót átadták üzemeltetésre a Schadl ismerőse által vezetett magán-mentőszolgálat közhasznú nonprofit cégének, tartalékautóként. Így bár papíron minden rendben volt, a gyakorlatban Schadl használta az autót – és a villogót is –, amivel tilosban is parkolhatott és a buszsávban mehetett. A jegyzőkönyv szerint a megkülönböztető jelzés használata jogellenes volt.

Schadl az ellenőrzés után azonnal lebonyolított több telefont, és bár úgy tűnt, sikerült elsimítani az ügyet, hat nappal később a rendőrség egy határozatban visszavonta a magán-mentőszolgálattól a kék villogó használatának jogát. Schadl ezen annyira felmérgelte magát, mint egyetlen másik ügyben sem a lehallgatás idején – emelik ki a cikkben. Az „érezhetően bepörgött” Schadl másnap hívta is a mentősök ügyvezetőjét, „valami jó hírről érdeklődött”, de az orvosnak „a rendőrségtől nem sok jó híre volt”. 

Egy másik ismerősét is ráállította az ügyre, aki megígérte neki, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságon „körbeszagolja ezt az egész történetet”, „rálép a gázra és megoldja az ügyet”. Az ismerős végül fellebbezést javasolt, mert azt az Országos Rendőr-főkapitányság bírálja majd el, és ott könnyebben tud intézni valamit. A megkeresett embernek egyébként nagyon ismerős volt az ügyben eljáró rendőr alezredes neve, szerinte vagy tanítványa vagy kollégája volt.

Schadlnak közben egy főrendőr megmondta, annak idején miért kapták ki a forgalomból a villogójával: „pont eligazítás volt a BM-ben, amikor valami barom végigment előtte villogva”. Emiatt nézték át, kik jogosultak a villogó használatára.

A mentőszolgálat ügyvezetője felvetette, hogy vegyenek egy céget. Mert úgy hagyni lehetne ezt a feljelentést, átpakolni az új cégbe az autókat, és úgy kérni majd új engedélyt a megkülönböztető jelzésekre. Az érintett orvos felesége vett egy árbevétel nélkül tengődő céget, amit átneveztek a magán-mentőszolgálat nevéhez hasonlóra, az ügyvezetője pedig az orvos lett.

Schadl kitartása sikerrel járt, mert amikor a ferihegyi reptéren november 5-én lekapcsolták a rendőrök, az autóján volt egy kék lámpa, amiről Schadl azt vallotta, hogy az autót használó cégnek orvosi tevékenysége miatt van rá engedélye. Az ügyész Škodával kapcsolatos kérdésére pedig azt mondta, hogy „megjegyzem, nekem is van PÁV vizsgám, én is járok mentőzni”. A 444 kereste az iratokban szereplő orvost, de nem akart nyilatkozni.

Van egy másik szál is

Volt egy érdekes mellékszála is az orvos és Schadl kapcsolatának. Az egyik beszélgetésükben szóba került egy körvonalazódó nagyobb üzlet is, amiről egy bizonyos Ádámmal egyeztettek, de elhangzott Tóni és Barbara neve is.

„Az orvos megjegyzi, miszerint a múltkor volt Ádámnál is, a Tóninál is, meg a Barbaránál is. Tóni normális volt. Schadl említést tesz egy nagyobb történetről, amiről már beszéltek, és ami körvonalazódik.”

Hogy mi lehet ez az ügy, amiről „úgy néz ki, a 35 év nem megy le, de egy tíz, húsz évvel kiudvarolják a történetet”, és amit „22 január 1-el kell áterőltetni”, már nem derül ki a lehallgatási dokumentumokból.

A 444 sorozatának korábbi részében többször felbukkant Nagy Ádámnak, Rogán Antal kabinetfőnökének a neve, akinek egyetemi vizsgákat intézett Schadl, és akinek a cégén keresztül tavaly októberben megvette a Végrehajtói Kar több százmilliós budapesti irodaházát (erre reagált a cég és a végrehajtó kar is). Rogán Antal harmadik feleségét Barbarának hívják, ugyanakkor a jegyzőkönyvben semmi sem utal arra, hogy róluk lenne szó – írják a cikkben.