„Klubrádió
A lényeg

Völner rokonának és Rogán kabinetfőnökének is "intézhetett" egyetemi vizsgákat Schadl

17/01/2022 09:13

| Szerző: Klubrádió

Volt előtörténete is Völner Pál vesztegetési ügyének. A 444 által megszerzett nyomozati anyagból kiderül, hogy a végrehajtás feje sikeres egyetemi vizsgákhoz segíthette, például Rogán Antal kabinetfőnökét és Völner rokonát is. Így akár hálaként is felfogható az eset.

Nemrég a 444 birtokába jutott a "Schadl-Völner ügy" nyomozati irata – jelentette be a portál.

Az már ismert, hogy Völner több alkalommal is pénzt fogadott el Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, hogy az általa "informálisan" támogatott embereket nevezze ki végrehajtónak.

A 444 által megszerzett dolkumentumokból az is kiderült, hogy az ügy kulcsfigurájaként emlegetett Schadl és Völner kapcsolata ennél is régebbre nyúlik vissza. Schadl neve sok alkalommal előkerült, ha valakinek a jogi diplomához szükséges vizsgák megszerzéséről volt szó.

A közel kétezer oldalas nyomozati anyag szerint Schadl segített is ezeknek a vizsgáknak az elintézésében, például Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak is.

A cikk több telefonbeszélgetés leiratát is közli a nyomozati anyagból, például egy 2021. június 10-én este megejtett hívásét, amikor is Völner Pál hívta Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét. Völner itt egy rokonára célzott, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen joghallgató. Schadl kérdezte, miből megy vizsgázni az illető, majd megnyugtatja Völnert, hogy intézi is a telefont. Miután Völnertől elköszönt, hívta is a Pázmány polgári jogi karán oktató ismerősét, hogy finoman felhívja a figyelmét a másnapi vizsgára érkező Völner rokonra, és hálás lenne, ha oda tudna rá figyelni. Ezután Schadl visszahívja Völnert, hogy megnyugtassa, minden rendben lesz – foglalta össze a Telex.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Völner Pál
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
 

Az eset nem elszigetelt. Május 31-én Völner Pál jelezte Schadlnak, hogy egy hozzátartozója másnap büntetőjogból vizsgázik, Schadl akkor egy másik ismerősét hívta fel, Szabó Imrét, a Szegedi Egyetem polgári jogi tanszékének vezetőjét, aki 2020-ig az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiájának vezetését ellátó miniszteri biztos volt a szaktárcánál – írja a 444.

Schadl nem csak Völnernek segített így be: május 25-én Mészáros Pál Emillel, a Pécsi Tudományegyetem Büntető és Polgári Eljárásjogi Tanszékének tanársegédjével beszélt, a nyomozók szerint a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal kabinetfőnökéről, Nagy Ádámról.

Hadházy Ákos Facebook posztban reagált a megjelent anyagra. A független országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy "nagyon nagy lépéssel" került közelebb az ügy Rogán Antalhoz. Célzott arra is, hogy akár ő is lehet a Schadl "gazdájaként" emlegetett kapcsolat.

A hír megjelenése után bejelentette a PTE és az SZTE, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.